Start van hoofdcontent

Cultuur

nl

Stadstekenaar legt Amsterdamse eetcultuur vast: 'Ik wou eigenlijk afvallen'

27 januari 2020, 18.30 uur · Aangepast 31 januari 2020, 19.47 uur · Door Redactie

Kunstenaar Tom Heerschop gaat een jaar lang de eetcultuur van Amsterdam onderzoeken. Het onderzoek dat hij daarvoor moet doen is er een waar velen van dromen; de kunstenaar gaat namelijk zoveel mogelijk verschillende dingen proeven.

AT5

Heerschop werd vorige week door het Stadsarchief benoemd tot nieuwe stadstekenaar. Zijn vraag: 'Is de maag toleranter dan ons hoofd?' vormt de basis voor zijn tekeningen. De bedoeling is dat de multiculturele stad, waar 168 verschillende nationaliteiten wonen, vastgelegd wordt in tekeningen. Dat doet hij door de eetcultuur te onderzoeken, 'want eten is wat ons verbindt'.

Eerder maakte de stadstekenaar al in opdracht van het Stadsarchief tekeningen van Amsterdam met als titel: 'Van wie is de stad?' Dit werd een drieluik, dat voornamelijk gaat over toerisme. Als hij die tekeningen laat zien wijst hij direct naar de toeristische eettenten. 'Er springen heel veel dingen natuurlijk meteen in het zicht, zoals de Nutella-dingen en friet.' Daarnaast zijn op de achtergrond verschillende gezichten te zien uit de geschiedenis van Amsterdam, zoals Aletta Jacobs en Hendrik Petrus Berlage.

Eten als research

Alles wat Heerschop interessant vindt voor zijn nieuwe project, slaat hij op in zijn gedachten. Aan schetsen doet hij niet. 'Ik heb research gedaan, dus ik weet een beetje waar ik aan ga beginnen.' De stadstekenaar begint met acryl. 'Dan ga ik er met heel veel inkt overheen en daarna maak ik het met potlood af.'

Voor de research moet Heerschop heel veel proeven, daarom is hij ook veel te vinden in eettentjes en bij marktkramen. De nieuwe stadstekenaar hoop dat hij via zijn website veel in contact komt met mensen die over hun eetcultuur willen praten. 'Of dit me veel kilo's gaat kosten? Ik ben bang van wel. En ik wou eigenlijk afvallen.'