Start van hoofdcontent

Politiek

nl

Regeringspartijen willen meer geld voor behandeling gevaarlijke patiënten

27 januari 2020, 22.00 uur · Door Redactie

Regeringspartijen VVD en CDA willen dat er meer geld gaat naar klinieken voor de psychiatrische zorg van gevaarlijke patiënten. Dat zeggen ze tegen Nieuwsuur. Deze maand daagde onder andere de Amsterdamse tbs-kliniek Inforsa de Staat voor de rechter voor hetzelfde. 

Volgens VVD-Kamerlid Jeroen van Wijgaarden en CDA-Kamerlid Madeleine van Toorenburg mag er op de behandeling van gevaarlijke mensen niet worden beknibbeld. 'Als de zorginstellingen meer geld nodig hebben, dan moeten we dat bloedserieus nemen', zegt Van Wijngaarden tegen Nieuwsuur

Structureel te weinig geld

Inforsa is één van de acht instellingen in Nederland die zeggen structureel te weinig geld van het ministerie te krijgen om hun werk te doen. Er is gezamenlijk 90 miljoen extra nodig. Voor Inforsa betekent dat een budgetverhoging van 16 miljoen naar 18 miljoen euro per jaar. 

Dat geld is volgens de kliniek nodig voor de behandeling van patiënten met psychische problemen die een ernstig delict hebben gepleegd. Denk aan de metromoordenaar Philip O. of Bart van U., die voormalig minister Els Borst heeft doodgestoken.

Minder behandelen

Als ze minder geld krijgen, kan er ook minder worden behandeld, stellen de klinieken. 'Als we deze gevaarlijke patiënten niet voor honderd procent kunnen behandelen, dan is dat een gevaar voor de maatschappij', zei Inforsa-psychiater Melina Rakic eerder tegen AT5

Morgen bepaalt de rechter in een kort geding of de instellingen inderdaad te weinig geld krijgen. Woensdag debatteert de Tweede Kamer over de geestelijke gezondheidszorg, waar deze forensische zorg onder valt.