Start van hoofdcontent

Stad

nl

Geldautomaten blijven 's nachts dicht; sluitingstijden worden wel aangepast

30 januari 2020, 13.34 uur · Aangepast 30 januari 2020, 13.47 uur · Door Redactie

Geldautomaten in de stad blijven naar verwachting nog ruim een jaar 's nachts gesloten. Dat meldt de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB), wel wordt de sluitingstijd vanaf 1 maart verkort. De maatregel werd afgelopen december ingevoerd om plofkraken tegen te gaan.

Uit een eerste evaluatie van de NVB blijkt dat het sluiten van geldautomaten in de avonden effect heeft. Sinds geldautomaten van 23:00 uur 's avonds tot 07:00 uur 's ochtends worden uitgezet, zijn er opvallend minder plofkraken gepleegd. Na invoering van de maatregel werden nog vier plofkraken gemeld.

Inkorten sluitingstijden

Tussen nu en 1 maart wordt de nachtsluiting van de geldautomaten in Nederland verkort. In plaats van 23:00 uur sluiten de geldautomaten dan om 02:00 uur en blijven gesloten tot en met 07:00 uur 's ochtends, zoals dat nu al het geval is. Dit zal gaan om zo'n honderd geldautomaten rondom uitgaansgebieden, waar na 23:00 uur relatief meer gebruik van wordt gemaakt. De NVB verwacht dat de nachtsluiting van geldautomaten uiterlijk op 31 maart 2021 zal worden opgeheven.

AT5

Veiligheid omwonenden

In de tussentijd wordt er nog hard gezocht naar een structurele oplossing voor het tegengaan van plofkraken. De NVB meldt dat er binnen enkele maanden een techniek beschikbaar wordt om geld bij een plofkraak onbruikbaar te maken. Het implementeren van deze techniek zal enkele maanden op zich laten wachten. Vandaar dat de nachtsluitingen pas in maart volgend jaar zullen worden opgeheven.

Wel zijn verschillende gemeenten met de politie, banken en Geldmaat aan het bepalen waar geldautomaten een risico opleveren voor de veiligheid van omwonenden en welke moeten worden verplaatst. In april van dit jaar zal de uitvoering hiervan beginnen.