Start van hoofdcontent

112

nl

Mislukte plofkraak op geldautomaat in Noord

29 november 2019, 06.21 uur · Aangepast 29 november 2019, 11.19 uur · Door Redactie

Drie personen hebben vannacht een plofkraak gepleegd op een geldautomaat aan het Buikslotermeerplein in Noord. Het explosief dat zij gebruikten, ging volgens de politie wel af, maar de kluis zou niet zijn bereikt.

AT5

De politie werd rond 03.30 uur gealarmeerd over de explosie. Meerdere hulpdiensten, waaronder de Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) kwamen ter plaatse, maar trof geen explosief meer aan.

Uit de automaat hing nog wel een draadje waar waarschijnlijk het explosief mee tot ontploffing werd gebracht. Het plein werd door de politie urenlang afgezet. De automaat zelf lijkt niet te zijn beschadigd. 

Daders gevlucht

De daders zijn er nadien op een (motor)scooter vandoor gegaan. Ze hadden volgens de politie een grote zwart/wit geblokte boodschappentas bij zich en waren alle drie gekleed in een donker gekleurd regenpak, met over de borst een zilverkleurige reflecterende streep. Rond 07.15 uur werd het plein weer vrijgegeven.

Twee personen die daar in de omgeving in een bestelbus reden, zijn aangehouden op verdenking van betrokkenheid. Verhoor wees echter uit dat zij niets met de plofkraak te maken hadden.

ABN Amro

Wederom gaat het om een geldautomaat van ABN Amro. De automaten zijn de laatste tijd vaker doelwit. De bank maakte gisteren bekend dat zo'n tien geldautomaten buiten gebruik zullen worden gesteld vanwege de veiligheid van omwonenden.

Deze beslissing kwam een paar dagen na de oproep van burgemeester Halsema om nieuwe locaties te zoeken voor geldautomaten in woonwijken.

Eerste gewonde

De stad wordt al langer geteisterd door plofkraken. Dit jaar zijn er al dertien plofkraken of pogingen daartoe geweest. In Noord werd een maand geleden ook al getracht een geldautomaat op te blazen.

Half oktober raakte een bewoner gewond na een plofkraak aan de Haarlemmermeerstraat in Zuid. Het slachtoffer had verwondingen opgelopen nadat de ruiten door de explosies sprongen.