Start van hoofdcontent

Stad

nl

Van 'ringslangpoel' tot zwemstoep: De Gaasperplas krijgt een flinke opknapbeurt

3 februari 2020, 07.30 uur · Aangepast 3 februari 2020, 07.40 uur · Door Redactie

Wandelen, zwemmen, je hond uitlaten en fietsen. Dat kan allemaal bij de Gaasperplas aan de zuidkant van Amsterdam. Maar over een aantal jaar kan er nog veel meer in het park. Het gebied krijgt namelijk een opknapbeurt zodat het weer een tijdje mee kan. Deze opknapbeurt start in 2022. 

AT5

In delen van het park wordt de natuur versterkt, in andere delen komt meer recreatie. Daarnaast wordt onder andere  het zicht op de plas op belangrijke plekken hersteld. Omwonenden, verenigingen, organisaties, scholen en andere parkgebruikers hebben meegedacht over het vernieuwen van de Gaasperplas. 

Een hele klus

Het wordt een hele klus.  Het rondje Gaasperplas voor fietsers en voetgangers wordt onder andere verbeterd. Daarnaast wordt gekeken welke horecagelegenheden er rond de plas passen. Ook aan de natuur wordt aandacht besteed: er komt een poel voor de ringslang zodat die zich meer aangetrokken voelt tot het gebied.

Impressie van het opgeknapte park

De poel trekt de ringslang aan omdat het voedsel van de ringslang bestaat uit kikkers en kleine watersalamanders en die leven in deze poelen. Al eerder vertelde stadsecoloog Timmermans aan AT5's Amsterdam Informeert over de versterking van de flora en fauna in het gebied met het project 'Natuurzoom'.

Zwemstoep

Ook komt er een zwemlocatie met een zwemstoep in het gebied. 'We willen de zwemstoep aanleggen zodat ook mensen die minder goed ter been zijn op een goede manier in het water kunnen komen', aldus Olga Appelman, die de nieuwe plannen voor het park ontwierp. .

Een jogger vindt het een goede zaak dat er verbeteringen worden gedaan. 'Ik vind het park mooi zo. Links en rechts zie je wel dat het aan het verouderen is, daarom is het goed als ze het opknappen. Als ze maar wel het landelijke karakter erin houden.' 

Amsterdammers kunnen tot half februari hun mening geven over het nieuwe plan voor de Gaasperplas op amsterdam.nl/toekomstplan.