Start van hoofdcontent

Stad

nl

AT5 met de trein en het vliegtuig naar Londen: wie is er het eerst?

5 februari 2020, 15.35 uur · Aangepast 5 februari 2020, 18.39 uur · Door Redactie

Veel mensen pakken voor een trip binnen Europa nog steeds het vliegtuig, maar steden zijn tegenwoordig ook steeds beter bereikbaar per spoor. Neem Londen, vanaf 30 april rijdt er vanaf CS een directe trein naar de Britse hoofdstad die er iets meer dan 4 uur over doet. 

AT5 vergeleek de twee mogelijkheden. Eén verslaggever ging met de (rechtstreekse) trein naar Londen en de ander pakte het vliegtuig.  In dit artikel onze bevindingen, we vergeleken de reisduur, het comfort en de kosten. De eindbestemming voor onze test: Piccadilly Circus.

De test was dinsdag live te volgen via de Instagrampagina van AT5

De trein én het vliegtuig hebben natuurlijk voor- en nadelen. Het is veel beter voor het milieu om per spoor te reizen. De trein naar Engeland stoot maar liefst 80% minder CO2 uit dan een vlucht. 

Een nadeel van de trein is het aantal ritten per dag. Vanaf Schiphol en de luchthavens Eindhoven en Rotterdam vertrekken dagelijks tientallen vluchten richting Engeland. De directe trein rijdt vanaf eind april maar drie keer per dag. 

De ticketprijzen voor de trein gaan vanaf 40 euro voor een enkele reis, maar lopen op wanneer er bijvoorbeeld minder plaatsen beschikbaar zijn (tickets zijn vanaf juni te boeken). Vliegen kan goedkoper zijn. Wij boekten op korte termijn een retourticket voor 100 euro, maar nu een retourtje boeken voor bijvoorbeeld 10 juni, kan al vanaf 46,- euro. 

Comfort

Wat comfort betreft is de trein by far fijner. Je gaat zitten op Amsterdam Centraal en stapt pas in hartje Londen weer uit. Met het vliegtuig kom je altijd aan buiten de stad en moet je nog een trein, bus of metro pakken om in het centrum te komen. Daarnaast zit je in de trein een stuk ruimer en kun je veel makkelijker de benen even strekken. 

De feiten

Verslaggever Anneloes vertrok met de trein richting londen, de trein van 7.57 uur. Zij moest zich een half uur voor vertrek melden op het station, waar je dan door een controle van de douane moet. We maakten voor deze test gebruik van een persritje en werden dus erg in de watten gelegd. De champagne in de video is dus wellicht ook om de journalisten te pamperen. 

Na een rit van 4 uur en 10 minuten kwam de trein aan op Londen St. Pancras, het hartje van de stad. De metro bracht ons in een kwartier op Piccadilly Circus. De totale reistijd voor Anneloes was dus 5 uur. 

Verslaggever Rayen nam het vliegtuig en vertrok om 9.30 uur. Zoals aangegeven door de luchthaven was hij er precies twee uur voor vertrek. Deze tijd hebben wij dus meegerekend in de totale reistijd. De vlucht duurde 1 uur en 10 minuten, waarna hij moest overstappen op de bus en de metro. Totale reistijd: 5 uur en 20 minuten. 

De trein :
- Reisduur: 4 uur en 10 minuten 
- Ticketprijs: 80,- euro retour *

Het vliegtuig (naar Londen Luton)**
- Reisduur: 1 uur en 10 minuten
- Ticketprijs: 100,- euro retour 

Bij aankomst naar Piccadilly Circus
Om de stad in de gaan moet je ook reizen. Vanaf Luton moet je nog een heel eind met de bus bijvoorbeeld, met de trein ben je al midden in Londen. Rayen en Anneloes spraken af op Piccadilly Circus. 

- Rayen moest met de bus en de metro: 23 euro 
- Anneloes hoefde alleen de metro nemen: 6 euro 


* De ticketprijzen zijn variabel. De goedkoopste tickets zijn 40 euro voor een enkele reis. 

* *Rondom Londen zijn natuurlijk meerdere luchthavens. Wij kozen voor Luton omdat daar tickets beschikbaar waren in dezelfde prijscategorie als die van de trein. Tickets naar Heathrow en Gatwick waren veel duurder. Wanneer vliegtickets ruim van te voren geboekt worden, zal de prijs natuurlijk goedkoper zijn.