Start van hoofdcontent

Stad

nl

NDSM-kade wordt aangepakt: 'Verleden van de scheepswerf blijf je voelen'

11 februari 2020, 08.00 uur · Aangepast 11 februari 2020, 11.31 uur · Door Redactie

De NDSM-kade, bij de pont, wordt uitgebreid. Het oostelijke deel is al aangelegd en nu zijn de werkzaamheden voor het westelijk deel in volle gang. Op dit moment worden de damwanden voor de toekomstige steiger aangelegd. AT5's Het Verkeer gaat de lucht in om een kijkje te nemen. 

AT5

De NDSM-kade bij de pontaanlanding wordt straks het centrale plein van de NDSM-werf. 'Je moet je voorstellen dat het hier straks een groot plein is waarbij het gebouw achter mij, de IJ-kantine, een prominente plek krijgt om het verleden van de scheepswerf te blijven voelen', vertelt projectleider Emiel Zomerdijk.' 

Meer ruimte nodig

De NDSM-kade wordt uitgebreid omdat er in dit gebied steeds meer mensen gaan wonen. 'Er worden hier de komende jaren diverse gebouwen opgeleverd, er komen dus veel meer bewoners. Dat zal zorgen dat er meer ruimte nodig is om te verblijven', aldus Zomerdijk.

Voorbijgangers op weg naar de pont zijn blij met de ontwikkeling van dit gebied. 'Het is vooruitgang het kan niet stoppen natuurlijk. We kunnen niet in vroege tijden blijven leven', vertelt een man die al dertig jaar in Noord woont. Maar er is ook een kritisch geluid te horen. 'Ze kunnen beter er een pont bij gooien dan hoef ik geen 25 minuten te wachten.'

Gebied tussen het IJ en de IJ-kantine afgesloten

Het werk gebeurt deels vanaf het water en deels vanaf het land, ter hoogte van het Veronicaschip. Vanwege de werkzaamheden is het voetgangersgebied tussen het IJ en het terras van de IJ-kantine afgesloten. Voetgangers worden omgeleid achter de IJ-kantine langs. De verwachting is dat het plein in 2022 klaar is.