Start van hoofdcontent

Stad

nl

Huisartsen maken stoep rookvrij met 'green graffiti'

10 februari 2020, 21.33 uur · Door Redactie

Nu de Amsterdamse ziekenhuizen rookvrij zijn, moeten zestig huisartspraktijken en gezondheidscentra volgen. Een groep huisartsen verklaarde alvast eigenhandig de stoep van zo'n praktijk 'rookvrij' door het zetten van een graffiti. 

Foto via AT5-whatsapp (06511909)

Het ging om een zogenoemde 'green graffiti' van krijtverf, die twee maanden zichtbaar blijft. Deze werd geplaatst op de stoep bij het triagecentrum van de Huisartsenpost. 

De actievoerders zijn van plan om de graffiti straks ook bij enkele andere praktijken te tekenen. Ze worden daarbij ondersteund door het huisartsenbestuur. 

Gevel

Maar uiteindelijk is het vooral de bedoeling dat alle zestig centra en praktijken voorzien worden van het officiële rookvrije gevelbord. De Huisartsenkring Amsterdam en het Amsterdams Rookalarm werken hier gezamenlijk aan. 

Stoppen met roken

Ze hopen daarmee niet alleen de huisartsenzorg rookvrij te maken, maar willen daarnaast rokers oproepen om volledig te stoppen. Vanaf 2020 wordt begeleiding daarvoor immers volledig vergoed, zo benadrukken de instanties. 

Stadhuis

De actievoerders kijken dan ook verder dan hun eigen terrein. 'Als het lukt willen we ook de stoep voor het stadhuis inkleuren met onze oproep. In de hoop dat het hele terrein rondom het stadhuis zo snel mogelijk rookvrij gemaakt gaat worden.'

Volgens de artsen is het namelijk 'helaas nog slecht gesteld met Amsterdam'. 'Amsterdammers roken vaker dan volwassen elders in Nederland.'