Start van hoofdcontent

Stad

nl

'Woningtekort Groot-Amsterdam stijgt naar bijna 50.000 woningen'

10 februari 2020, 11.23 uur · Aangepast 10 februari 2020, 11.34 uur · Door Redactie

Het tekort aan woningen is in de Metropoolregio Amsterdam opgelopen tot zo'n 50.000 stuks. Dat blijkt uit het jaarlijkse onderzoek van vastgoedadviseur Capital Value en ABF Research. Het tekort is hoger dan eerder werd verwacht, zo laten de onderzoekers weten. 

Foto: Flickr.com / Guilhem Vellut

In het begin van dit jaar werd het woningtekort geraamd op 7,4 procent van de totale voorraad. Dat is hoger dan het landelijke tekort van 4 procent.

Trend

Ook landelijk gezien is er opnieuw sprake van een tekort. De onderzoekers verwachten dat deze trend aan zal houden vanwege de sterke bevolkingsgroei. Daarnaast speelt de terugval van het aantal bouwvergunningen in 2019 volgens hen een rol. 

Oplossing

De betaalbaarheid van woningen in Amsterdam staat hierdoor 'enorm onder druk', wordt omschreven in het rapport. Wel zet de gemeente stappen om daar een oplossing voor te vinden.

Zo werd deze maand een intentieverklaring getekend met vastgoedpartijen en beleggers, waarin is afgesproken dat er in Amsterdam 10.000 huurwoningen voor middeninkomens bij komen. De woningen moeten betaalbaar zijn voor onder meer leraren en zorgverleners.

Wachttijd van 8,9 jaar

Daarnaast is er binnen de metropool afgesproken dat er jaarlijks 15.000 woningen bij worden gebouwd, waarvan 5000 in het sociale huursegment. 'Dit is belangrijk, omdat de gemiddelde wachtlijsttijd voor een sociale huurwoning in de regio Amsterdam momenteel 8,9 jaar bedraagt', aldus de onderzoekers.

Ouderen en jonge huishoudens de dupe

Vooral ouderen zijn volgens hen de dupe van het woningtekort. Er zouden de afgelopen jaren te weinig woningen voor deze groep zijn bijgebouwd, terwijl het aantal ouderen juist stijgt. De komende tien jaar zou er een toename zijn van zo'n 35.400 huishoudens.

Daarnaast neemt het aantal jonge huishoudens (tot 29 jaar) toe, staat in het rapport. De komende vijf jaar gaat dat om 9.800 huishoudens in Nederland. 'Een groot deel daarvan komt voort uit de groei van Amsterdam, terwijl deze groep nu al moeilijk een geschikte woning kan vinden.'

Beleggers

De onderzoekers kijken niet alleen naar de gemeente voor een oplossing, maar vestigen hun hoop ook op beleggers. Zij zouden gezamenlijk 26 miljard euro beschikbaar hebben om te investeren in huurwoningen. Daarmee kunnen ze circa 100.000 woningen realiseren, is het idee. 

Ook buitenlandse pensioenfondsen zouden willen investeren. Middeldure woningen zijn daarbij favoriet, aldus de onderzoekers, maar 61 procent 'wil ook investeren in sociale huurwoningen'.

'Enorme kans'

'Het beschikbare kapitaal voor de komende jaren biedt een enorme kans om de tekorten, gezamenlijk met de corporaties, terug te dringen. Als er meer aanbod komt van bouwplannen en locaties', concluderen Capital Value en ABF Research.