Start van hoofdcontent

Politiek

nl

Duurzaamheidseisen biomassa AEB kunnen veranderen bij verkoop

12 februari 2020, 06.57 uur
Door Redactie · Foto: AT5 / Luuk Koenen

De gemeente heeft geen garantie dat het snoeihout in de biomassacentrale van het AEB, die op dit moment gebouwd wordt, straks nog voldoet aan de duurzaamheidseisen die zijn afgesproken. Zo zou het hout straks bijvoorbeeld toch uit andere landen kunnen komen.

Dat laat wethouder Victor Everhardt weten na vragen van Partij voor de Dieren-fractievoorzitter Johnas van Lammeren. Everhardt schrijft dat er al drie leveranciers voor de biomassa gevonden zijn en dat daarmee overeenkomsten zijn gesloten voor een periode van 12,5 jaar. Ook is er met de leveranciers al afgesproken dat de biomassa moet voldoen aan 'de hoogste normen voor duurzaamheid qua productie en bewerking'.

Niet-vezelrijk

Zo moet de biomassa die straks geleverd wordt 'niet-vezelrijk en ongeschikt zijn voor hoogwaardige toepassingen als verwerking tot spaanplaat of MDF.' Ook moet het hout vanaf maximaal 150 kilometer afstand komen en zou het dus niet bijvoorbeeld uit Amerika kunnen worden gehaald.

Toch kunnen die eisen nog veranderen. 'Naleving en/of herziening van deze afspraken is aan de nieuwe eigenaar en de contractpartners', schrijft Everhardt. 'Een nieuwe eigenaar kan daar, in overleg met de
bestaande contractpartijen, eventueel andere afspraken over maken.'

In andere handen

De zogenoemde AEB Bio-energiecentrale (AEB BEC) komt aan de Petroleumhavenweg in het Westelijk Havengebied te staan moet straks energie leveren aan 27.000 huishoudens en warmte aan 25.000 huishoudens. De biomassacentrale moet in de zomer van dit jaar af zijn. Omdat de gemeente AEB verkoopt komt de centrale echter in andere handen. 

De Partij voor de Dieren vindt dat de biomassacentrale er niet moet komen, maar het stadsbestuur liet eerder deze maand al weten dat de bouw gewoon doorgaat.