Start van hoofdcontent

Stad

nl

Discussie rond preventief fouilleren laait op: 'Als je er verdacht uitziet, mag het wel van mij'

16 februari 2020, 14.21 uur · Aangepast 16 februari 2020, 15.14 uur · Door Redactie

Is preventief fouilleren de oplossing voor het wapengeweld in de stad? Dat is de vraag nu hoofdcommissaris Frank Paauw het onderwerp weer op de agenda heeft gezet. Hij zei deze week dat hij het tijd vindt voor een nieuwe discussie over de inzet van het middel, na meerdere geweldsincidenten in met name Zuidoost. De meningen hierover blijken sterk verdeeld.

AT5

'Prima zaak, iedereen loopt met wapens tegenwoordig. Sommigen van 11 of 12 jaar', zegt een voorbijganger in Zuidoost. 'Het is een begin. Ik denk niet dat we het helemaal uit de wereld kunnen helpen, maar het is een begin. Ergens moet je starten. Kom maar op met dat blauw op straat', zegt een ander. 'Als je er verdacht uitziet, mag het wel van mij.'

Toch ziet lang niet iedereen het als een oplossing:  'De kans dat het etnisch profileren of andere gevoelens oproept, is ook aanwezig. Dus wees daar voorzichtig mee. Als je het mij vraagt, zeg ik niet doen', op de markt bij het Bijlmerplein.

Politiek gevoelig

Ook binnen de politiek ligt het onderwerp gevoelig. Burgemeester Femke Halsema liet vrijdag weten dat ze niets ziet In grootschalige preventieve fouilleeracties. Wel wil ze nadenken over acties die gericht zijn op een specifiek gebied. Een meerderheid in de gemeenteraad vindt het weinig effectief en vreest dat het zal leiden tot etnisch profileren.

D66-leider Van Dantzig

'Het is door wetenschappers onderzocht. Dat noemen ze a-selectief preventief fouilleren. Daaruit blijkt dat agenten dat niet goed doen. Daar kan je je ook wel iets bij voorstellen. Als je een moeder met twee kinderen ziet lopen, dan denk je; ach die mag er wel door, maar die ene donkere jongen met zijn twee vriendjes die moet wel. Dat is problematisch, want dat is echt etnisch profileren', aldus D66-voorman Reinier van Dantzig.

Van Dantzig vindt dat er meer moet worden ingezet op samenwerking met scholen, waarbij scholieren ook in het weekend worden begeleid. 'Dat is zoveel effectiever dan een politiestaat invoeren en een wijk afsluiten.'