Start van hoofdcontent

Stad

nl

Belangenvereniging: sekswerkers boos over plannen Halsema voor erotisch centrum

18 februari 2020, 23.32 uur · Aangepast 19 februari 2020, 00.30 uur · Door Redactie

Sekswerkers op de Wallen hebben boos gereageerd op de plannen van burgemeester Femke Halsema voor een erotisch centrum elders in de stad. 'We hebben herhaaldelijk bij de burgemeester aangegeven dat wij absoluut niet weg willen van de Wallen', aldus belangenvereniging Red Light United.

AT5 / Luuk Koenen

Halsema stuurt aan op ingrijpende veranderingen van het sekswerk in de stad. Ze wil als alternatief voor de Wallen een groot erotisch centrum of een prostitutiehotel. Deze zomer moet daarover een besluit worden genomen.

'Uit onderzoek blijkt dat ruim 93 procent van de sekswerkers op de Wallen helemaal niet naar een andere locatie wil', aldus voorzitter Felicia Anna van Red Light United. 'Bovendien willen raamprostituees helemaal niet op een andere manier werken, en kiezen ze heel bewust voor deze vorm van sekswerk.'

Illegale circuit

Volgens Anna is de kans groot dat als de ramen op de Wallen dichtgaan, en sekswerkers naar het erotisch centrum toe moeten, dat zij verdwijnen in het illegale circuit. Bovendien noemt ze het 'grote onzin' dat de maatregel zal leiden tot minder toeristen.

'Uit recent onderzoek van de gemeente zelf blijkt dat het overgrote deel van de toeristen dat naar de Wallen komt, helemaal niet voor de raamprostitutie komt. Voor slechts 4 procent van de bezoekers is het sluiten van de ramen de enige maatregel die ertoe leidt dat zij niet meer naar de Wallen zullen komen', aldus Anna.

Volgens de belangenvereniging vormen de toeristen juist de voornaamste klandizie. 'Uit het rapport van deze plannen blijkt dat zowel het OM als de politie zeggen dat zichtbaarheid, vindbaarheid en het opbouwen van een vertrouwensrelatie de belangrijkste factoren zijn voor de veiligheid van de sekswerkers. Waarom zou je dan kiezen voor een vorm van minder zichtbare prostitutie?'

Definitief besluit

Halsema liet eerder vandaag weten dat ze in gesprek blijft met alle belanghebbenden op de Wallen om deze zomer tot een definitief besluit te komen.