Start van hoofdcontent

Stad

nl

Verschillende mensen in Amsterdam getest op coronavirus, nog geen besmettingen

24 februari 2020, 17.34 uur · Aangepast 24 februari 2020, 18.01 uur · Door Redactie

Er zijn verschillende mensen uit Amsterdam getest op het coronavirus. Dat meldt de GGD Amsterdam. Uit de testen bleek uiteindelijk dat geen van hen besmet is geraakt met het virus.

Om hoeveel mensen het gaat, wil de GGD uit privacy-overwegingen niet zeggen. Daarom is ook niet duidelijk of het om Amsterdammers gaat of toeristen. De GGD vroeg de geteste personen tijdelijk binnen te blijven. 'In de volksmond zou je dat quarantaine kunnen noemen', zegt een woordvoerder.  'Wij zeggen dat we mensen vragen om binnen te blijven.'

Protocol

Als het wel misgaat en er iemand het virus blijkt te hebben, is er strengere solitaire opvang nodig. De GGD heeft een protocol klaarliggen voor het geval het virus - of een andere A-ziekte - hier uitbreekt. Zo is er een quarantainefaciliteit beschikbaar met 30-60 bedden. 

Naar alle waarschijnlijk zal de faciliteit slechts sporadisch worden gebruikt als het virus in Amsterdam wordt ontdekt. Mensen die het virus dragen maar geen last hebben van symptomen, hoeven namelijk niet in de quarantainefaciliteit worden opgenomen.

Alert

Zij krijgen wel de instructie alert te zijn op ademhalingsklachten. Ook wordt ze gevraagd eenmaal per dag de temperatuur te meten en dagelijks hun gezondheidssituatie door te geven aan de GGD of het ziekenhuis. 

Het virus werd in december voor het eerst ontdekt in de Chinese stad Wuhan, maar komt nu steeds meer in Europa voor. In Italië zijn inmiddels zes mensen overleden. Verschillende Europese landen hebben naar aanleiding daarvan maatregelen genomen.

In Nederland is vooralsnog niemand positief getest.