Start van hoofdcontent

Stad

nl

Interim-bestuurder wilde AEB zelf overnemen

26 februari 2020, 22.00 uur · Aangepast 27 februari 2020, 13.43 uur · Door Redactie

Interim-bestuurder Koos de Vink is opgestapt bij het vuilverbrandingsbedrijf AEB vanwege een conflict met het stadsbestuur. Dat blijkt uit een brief van De Vink aan wethouder Victor Everhardt (Deelnemingen), die in handen is van NRC. Het conflict ontstond nadat De Vink aangaf zelf geïnteresseerd te zijn om de afvalverwerker over te nemen. 

AT5 / Luuk Koenen

De problemen voor de Amsterdamse afvalverbrander AEB begonnen in juli 2019 toen vier van de zes verbrandingsovens per direct stilgelegd moesten worden vanwege jarenlang achterstallig onderhoud.  Om het noodlijdende bedrijf overeind te houden kwam de gemeente met tientallen miljoenen euro's over de brug

Interim-bestuurder Koos de Vink werd in augustus 2019 door het stadsbestuur aangesteld om een faillissement te voorkomen en om het bedrijf klaar te stomen voor een toekomstige overname. Samen met algemeen directeur Paul Dirix slaagde De Vink deels in zijn missie, het AEB draait weer zwarte cijfers. De gemeente besloot begin dit jaar het bedrijf definitief te willen verkopen en zette daar deze maand de eerste stappen toe.

Quote

'De positie van zowel statutair directeur als koper gaan niet samen in een breed en transparant verkoopproces'

Gemeente amsterdam

Toen bleek dat interim bestuurder De Vink ook één van de geïnteresseerde partijen was, dreigde er volgens de gemeente een belangenverstrengeling, zo schrijft NRC. In een reactie aan AT5 laat de gemeente weten dat 'de positie van zowel statutair directeur als koper niet samengaan in een breed en transparant verkoopproces.'

Aanvullende maatregelen

Nadat De Vink aangaf dat hij mee wilde doen in het verkoopproces, moesten er volgens de gemeente aanvullende maatregelen genomen worden om de verstoring van het gelijke speelveld in het verkoopproces tegen te gaan. 

Bij de herbenoeming van De Vink als bestuurder van de vuilverbranding kwam de gemeente daarom met enkele extra voorwaarden. Zo mocht De Vink onder andere geen 'management buy out' doen en mocht hij eventuele andere kopers niet voorzien van advies.

Volgens De Vink kan hij door deze extra voorwaarden zijn werk als interim-bestuurder niet meer naar behoren uitvoeren. Koos de Vink besloot daarop af te zien van een eventuele herbenoeming.