Start van hoofdcontent
nl

'Waarom zijn er zo weinig middenhuurwoningen in Amsterdam?'

3 maart 2020, 15.53 uur · Aangepast 3 maart 2020, 17.39 uur · Door Redactie

Er is een tekort aan middeldure huurwoningen in en rond Amsterdam. In Bouw Woon Leef gaat Susanne Heering op zoek naar de reden achter het tekort van de middenhuurwoningen. Ook spreekt zij mensen die toch in dit segment woningen bijbouwen. 

Middenhuurwoningen zijn woningen met een maandelijkse huur tussen de 737 en 1000 euro. De ondergrens is landelijk bepaald maar de bovengrens niet. In Amsterdam wordt vaak een bovengrens van 1200 euro per maand gehanteerd. Dit heeft te maken met de hogere gemiddelde huurprijs in Amsterdam.

Inkomenseis te hoog voor huurwoning

Naast het tekort aan woningen krijgen huizenzoekers ook te maken met hoge inkomenseisen. Vaak moeten huurders voldoen aan een inkomenseis van een bruto maandinkomen van vier maal de huur. Voor mensen met een middeninkomen is dit vaak onhaalbaar, voor alleenstaande mensen al helemaal.

Bettina is lerares Duits op een middelbare school en vertelt in Bouw Woon Leef hoe problematisch de zoektocht naar een middenhuurwoning is voor iemand met een middeninkomen.

Een aantal bouwers lukt het toch om in deze tijden van hoge bouwkosten nog middenhuurwoningen te bouwen. In Bouw Woon Leef vertellen zij hoe ze dat rondrekenen en waarom zij dat doen.

Deze maand onderzoekt Bouw Woon Leef de ontwikkelingen rondom middenhuurwoningen.  
Bekijk meer video's over middenhuurwoningen op de YouTubepagina van Bouw Woon Leef.