Start van hoofdcontent

Stad

nl

Gedenktegel doodgestoken Roderick Leta voor tweede keer verdwenen

7 maart 2020, 12.03 uur · Aangepast 7 maart 2020, 12.16 uur · Door Redactie

Opnieuw is de gedenktegel van de vorig jaar doodgestoken Roderick Leta in West verdwenen. In december gebeurde dit ook al, tot groot verdriet van zijn familie en vrienden. Vorige keer werd de tegel een paar dagen later door duikers opgevist uit het water vlakbij de gedenkplek.

Leta werd in januari vorig jaar met 29 messteken om het leven gebracht. Een maand later werd een gedenktegel op de plek van de dodelijke steekpartij neergelegd, aan de Van Reigersbergenstraat. Waarom Roderick Leta werd gedood, is nog steeds niet duidelijk. De verdachte in de zaak, Ahmad P.,  wordt onderzocht in het Pieter Baan Centrum. De rechtszaak loopt nog. 

Emotioneel

In december gebeurde precies hetzelfde, ook toen werd de tegel weggehaald. De vader van Roderick, Henk Leta, was bijzonder emotioneel. 'Dat je geen respect hebt voor andere mensen. Het is misschien de maatschappij een beetje. Verruwing. Iedere keer is er wel wat. Je kunt ook niet rouwen. We zijn er steeds mee bezig.'

Duikers van de brandweer vonden de tegel later in de Kostverlorenvaart. Toen was er al een nieuwe, verzwaarde gedenktegel teruggelegd. Joey Schaar, een van Roderick's vrienden, was geschokt toen hij vanmorgen hoorde dat de tegel weer weg was.

Messteken

Roderick werd op 13 januari vorig jaar om het leven gebracht met zeer veel messteken. Later blijkt dat hij 29 steekverwondingen heeft. Ahmad P. wordt verdacht van betrokkenheid bij zijn dood. Justitie denkt dat geld daarbij een rol speelde. P. zou schulden hebben. 

In oktober besliste de rechtbank dat P. moet worden onderzocht in het Pieter Baan Centrum. Daar wordt gekeken of P. een stoornis heeft of verminderd toerekeningsvatbaar is. 

In december was de tegel ook al verdwenen, die werd later teruggevonden in de Kostverlorenvaart.

AT5