Start van hoofdcontent

Stad

nl

Grote gevolgen voor Schiphol door inreisverbod VS

12 maart 2020, 07.57 uur · Aangepast 12 maart 2020, 11.18 uur
Door Redactie · Foto: Luchtverkeersleiding Nederland

Het inreisverbod van de Verenigde Staten voor alle Schengenlanden van Europa, inclusief Nederland, zal een grote impact hebben op Schiphol. Vanaf zaterdagochtend 04.59 uur Nederlandse tijd komt iedereen die de afgelopen 14 dagen in een Europees land is geweest, behalve Amerikanen, vanwege de corona-uitbraak het land niet in.

KLM vliegt dagelijks naar zeker elf bestemmingen in de Verenigde Staten. Het Amerikaanse Delta Air Lines voert in totaal 21 vluchten per dag uit van Nederland naar elf bestemmingen in de VS.

Beide maatschappijen zorgen voor talloze passagiers op Schiphol die op KLM- en Delta-vluchten overstappen. Een woordvoerster van KLM laat NH Nieuws weten uit te zoeken wat de Amerikaanse maatregel voor de maatschappijen gaat betekenen. Ook de luchthaven brengt in kaart wat het precies voor de vluchten en de reizigers betekent.

Schipholtopman Dick Benschop reageert op het inreisverbod van de VS:

'Dit gaat er inhakken'

'Dit gaat er inhakken. Waarschijnlijk zullen veel vluchten worden geschrapt. Veel passagiers die op Schiphol overstappen naar Amerika, komen uit een ander EU-land die de komende tijd niet welkom zijn in de VS', zegt luchtvaartverslaggever Doron Sajet van NH Nieuws. 'Het is een mega-belangrijke luchthaven voor Amerika naar de rest van Europa en andersom.'

Naast KLM en Delta, vliegen ook American Airlines en United Airlines dagelijks van en naar Schiphol. Het door president Trump aangekondigde inreisverbod geldt zeker dertig dagen.

In kaart brengen

Schiphol waarschuwt reizigers op haar en app voor het inreisverbod. De luchthaven zegt op dit moment met de luchtvaartmaatschappijen in overleg te zijn om in kaart te brengen wat dit voor passagiers gaat betekenen.