Start van hoofdcontent

Stad

nl

Waar kun je nog naartoe, wat is er dicht en wat gaat niet door?

13 maart 2020, 12.05 uur · Aangepast 15 maart 2020, 23.41 uur · Door Redactie

Evenementen met meer dan honderd personen zijn verboden als maatregel tegen het coronavirus. Ook meerdere openbare gebouwen sluiten tijdelijk de deuren. Wat blijft er open in de stad en wat niet? Een overzicht:

Scholen

Basisscholen en de middelbare scholen blijven open. Ook het onderwijs op de ROC's gaat door. Wel zijn er strengere eisen voor personeelsleden of leerlingen die zich niet lekker voelen. Het Cornelius Haga Lyceum vervroegt de meivakantie en stelt vanaf maandag een lesvrije periode in.

Het onderwijs op universiteiten en hogescholen op locatie is afgelast. De HvA laat weten dat geprobeerd wordt om zoveel mogelijk lessen digitaal aan te bieden. Ook op de Hotelschool The Hague Amsterdam zijn colleges geschrapt. Net als op de HvA gaan ook de Uva en de VU colleges zoveel mogelijk online aanbieden. Tentamens gaan in ieder geval niet door. 

Bibliotheken

Alle vestigingen van de OBA zijn vanaf vandaag tijdelijk gesloten. Het is niet bekend wanneer bezoekers weer naar de bibliotheek kunnen.

Bioscopen

De bioscopen van Pathé zijn open. Bezoekers kunnen geen stoel uitkiezen, maar hebben in plaats daarvan vrije stoelkeuze. Dit omdat er maar honderd personen in een zaal mogen. Ook filmtheater Rialto blijft vooralsnog open en past de capaciteit van de grote zaal aan. Daarnaast blijft Studio K open, maar worden er wel minder tickets verkocht.

De bioscopen Kriterion en het Ketelhuis verkopen geen kaarten meer. Ook de evenementen van de Roze Filmdagen zijn afgelast. 

Voetbal

Alle voetbalwedstrijden tot 1 april worden geschrapt. Daaronder valt het betaald voetbal, maar ook het amateurvoetbal, de interlands van het Nederlands elftal en de jeugdselecties. De KNVB adviseert amateurverenigingen om geen trainingen, oefenwedstrijden en andere grote bijeenkomsten te organiseren.

Dierentuin

Artis sluit vanaf 16 maart in ieder geval tot 6 april de deuren. Eerder liet de dierentuin weten voorlopig open te blijven en alleen de binnenverblijven voor de dieren te sluiten. Daar kwamen ze na het kabinetsbesluit om verregaande maatregelen tegen het virus te nemen op terug.

Gemeenteraad

De gemeente schrapt een deel van de vergaderingen vanwege het coronavirus. Alleen op 19 maart en 26 maart worden er twee vergaderingen van Algemene Zaken gepland, waarin belangrijke onderwerpen worden verzameld en besproken. Bij de vergaderingen zijn geen insprekers aanwezig en ook is het publiek niet welkom. 

Musea

Het Van Gogh Museum, het Rijksmuseum, het Stedelijk Museum en het Koninklijk Paleis Amsterdam houden de deuren in ieder geval tot 1 april gesloten. Ook het Anne Frank Museum, het Tropenmuseum, het Tassenmuseum en Nemo zijn t/m 31 maart dicht.

AT5

Restaurants

De meeste restaurants in de stad blijven open. Restaurant Pllek neemt maatregelen door niet meer dan honderd personen in het restaurant binnen te laten. Ook Grand Café Frankendael past het beleid aan door een maximum van honderd personen aan te houden. Het grand café heeft evenementen voor groepen afgezegd. 

Nachtclubs

De School heeft alle grote evenementen van maart afgelast. Bezoekers die al een kaartje hadden gekocht, kunnen bij Resident Advisor hun geld terug krijgen. Ook de Marktkantine stelt alle evenementen van maart uit. De organisatie zoekt nog naar een passende oplossing als mensen hun kaartje willen retourneren. 

Markten

Komend weekend is er geen markt in de IJ-Hallen. Ook de IJ-Hallenmarkt die gepland stond op 28 en 29 maart is afgelast. Normaal gesproken komen er honderden mensen af op de vlooienmarkt in de IJ-hallen, maar de organisatie wil geen risico nemen. De Dappermarkt, de Waterloopleinmarkt en de Albert Cuyp Markt zijn wel gewoon open. 

Sportscholen

Sportschool Basic-Fit blijft vooralsnog gewoon open. Ook Fit For Free blijft open, maar geeft wel aan extra schoonmaakrondes te doen en raadt handen geven en high fives af. 

Rondvaarten

De rondvaarten van Rederij Lovers gaan door, maar de rederij geeft toe dat het rustig is. Lovers geeft aan dat ze met een 'handjesvol mensen' door de stad varen. Ook Rederij 't Smidtje blijft open, maar ook daar is het een stuk rustiger. Als maatregel heeft de rederij in de boten meerdere pompjes met antibacteriële handgel staan. Rederij Kooij en Rederij Plas zijn wel t/m 31 maart gesloten vanwege het coronavirus. 

Theaters

Ook meerdere theaters in de stad volgen de richtlijnen van de overheid en sluiten hierdoor de deuren. Alle voorstellingen in het Internationaal Theater Amsterdam, de Meervaart, de Krakeling, het DeLaMar Theater, het Theater Amsterdam en het Muziekgebouw aan 't IJ zijn t/m 31 maart afgelast. De voorstellingen in Carré die in maart gepland zijn, zijn ook geannuleerd en inmiddels verplaatst naar een andere dag. Het concert van the Nits, dat komende dinsdag zou zijn, is al verplaatst naar dinsdag 8 september. Ook de evenementen van Het Concertgebouw worden afgeblazen of verplaatst. 

Concerten

Paradiso en de Melkweg hebben een streep gezet door alle concerten met meer dan 100 bezoekers. Ook op de nevenlocaties van Paradiso zoals de Tolhuistuin, en Bitterzoet gaan de optredens tot en met 31 maart niet door.

Opera

Bij de Nationale Opera en Ballet is ook alles afgelast tot en met 31 maart.