Start van hoofdcontent

Stad

nl

Evenementen met meer dan honderd personen afgelast wegens coronavirus

12 maart 2020, 15.26 uur · Aangepast 12 maart 2020, 17.14 uur · Door Redactie

Vanwege het coronavirus worden evenementen met meer dan honderd personen in heel Nederland afgelast. Dat heeft minister Bruno Bruins zojuist tijdens een persconferentie bekendgemaakt.

Daarnaast moet iedereen in heel Nederland thuisblijven bij neusverkoudheid, hoesten of keelpijn en eventueel koorts. Ook moeten sociale contacten dan zoveel mogelijk worden beperkt. Deze maatregelen gaan nu in en gelden tot eind maart.

Hbo-instellingen en universiteiten wordt geadviseerd hoorcolleges alleen online aan te bieden. Voor het middelbaar onderwijs, basisonderwijs en het mbo wordt geen reden voor sluiting gezien. 

'We moeten er bovenop zitten om dit virus in te dammen', zei Rutte. 'Daarbij hebben we iedereen nodig. We moeten dit gevecht met zeventien miljoen mensen voeren.'

Niet tot de bron

Volgens Minister-president Mark Rutte en het RIVM zijn er nieuwe patiënten bijgekomen 'die we niet tot de bron kunnen herleiden'. Dat geldt ook voor een patiënt in Amsterdam. Ook is er meer druk op de ziekenhuizen en de GGD ontstaan. 

Afgelopen maandag zei premier Rutte al dat er geen handen meer geschud mochten worden. In Noord-Brabant gold daarnaast sinds deze week een verbod op alle evenementen met meer dan duizend deelnemers.

Inreisverbod

De Amerikaanse president Trump liet vannacht al weten vanaf zaterdagochtend een inreisverbod te stellen in voor reizigers uit een groot aantal Europese landen, waaronder Nederland. Ook bleek dat een grote cruisemaatschappij vanwege het virus niet meer naar Amsterdam vaart. Daardoor komen er duizenden toeristen minder naar de stad. 

Het Amsterdam UMC sloot de collegezalen vanochtend per direct. Ook werd vanochtend bekend dat het Amsterdam Coffee Festival, dat vrijdag, zaterdag en zondag zou plaatsvinden, uitgesteld wordt. De organisatie sprak van een 'uiterst moeilijke beslissing'. 

Richtlijnen

De organisatie van Holland zingt Hazes in de Ziggo Dome, dat morgen en overmorgen zou plaatsvinden, zei vanochtend echter nog dat de concerten door gingen. 'Wij volgen de richtlijnen van de WHO (World Health Organisation) en het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu) nauwgezet en zij hebben niet afgegeven om concerten te annuleren in de regio Noord-Holland.'

Na de persconferentie zijn de Holland zingt Hazes-concerten wel geannuleerd. Er wordt nog onderzocht of ze verplaatst kunnen worden. Mocht dat niet zo zijn, dan krijgen bezoekers hun geld terug.

Bij de finale van Wie is de Mol in het Vondelpark is geen publiek welkom, zo laat de AVROTROS aan AT5 weten.