Start van hoofdcontent

Stad

nl

Kabinet heeft spoedoverleg, mogelijk alsnog sluiting van scholen om coronavirus

15 maart 2020, 08.24 uur · Door Redactie

Het kabinet heeft vanmiddag een nieuw spoedoverleg over de uitbraak van het coronavirus. Mogelijk wordt er dan toch besloten dat scholen vanaf maandag de deuren sluiten. Gisteren werd daar al toe opgeroepen door de Federatie Medisch Specialisten (FMS). Die organisatie wil dat het kabinet het zekere voor het onzekere neemt in de strijd tegen corona.

Vanmiddag om 14.00 uur spreekt het kabinet met een delegatie van de FMS, de Nederlandse Federatie van Universitair Medische Centra, de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen en het RIVM over het wel of niet sluiten van scholen in Nederland. Ook is er vanmiddag een overleg met onderwijsraden.

Ouders aan het werk blijven

Vorige week besloot het kabinet tot verregaande maatregelen om de verspreiding van het coronavirus zoveel mogelijk te beperken. Nederlanders werden onder andere opgeroepen om waar kan thuis te werken en om sociale contacten te vermijden. De scholen konden volgens het kabinet wel open blijven. Op die manier kunnen ouders die werken in de zorg, of bij de politie gewoon aan het werk blijven.

Ook zouden kinderen een beperkte rol spelen bij de verspreiding van het virus. Maar aan die lezing wordt getwijfeld door de FMS. 

Reactie BBO en OSVO

BBO, de vereniging van schoolbesturen van het primair onderwijs en het speciaal onderwijs in Amsterdam zei gisteren nog dat er geen sprake is van een totale sluiting. Wel kunnen schoolbesturen in bepaalde gevallen besluiten een school te sluiten, of een klas naar huis te sturen, bijvoorbeeld wanneer een leraar ziek is.

Rob Oudkerk van De vereniging van schoolbesturen in het Amsterdamse voortgezet onderwijs (OSVO) liet eerder weten dat er een richtlijn naar alle scholen gestuurd is. Daarin staat dat adviezen van het RIVM, de VO-raad, het kabinet en van OSVO zelf leidend zijn. Wel kan er in individuele gevallen maatwerk nodig zijn, zei Oudkerk.

Internationale scholen dicht

Meerdere internationale scholen besloten al wel om vanaf maandag de deuren dicht te doen. Zo krijgen leerlingen van The International School of Amsterdam en The British School of Amsterdam voorlopig alleen nog maar les op afstand.