112

Brandweer gebruikt speciale pakken bij hulp aan mogelijk besmette patiënt in Zuid

15 maart 2020, 10.15 uur · Aangepast 15 maart 2020, 10.52 uur · Door Redactie

Whatsapp

Brandweerlieden die in speciale afgesloten pakken gehesen worden om ambulancediensten te helpen bij het uit huis halen van een patiënt, waarbij er sprake is van mogelijk hoog besmettingsgevaar: het werd gisteravond gefilmd door bewoners van de Simsonstraat in Zuid.

Facebook
Facebook

Een woordvoerder van de brandweer bevestigt vanochtend aan AT5 dat brandweerlieden gisteravond ambulancepersoneel ondersteund hebben in de straat.

'Bij die inzet hebben collega's PRPS-pakken gebruikt. Dat zijn speciale beschermende pakken met een luchtfilter', vertelt de woordvoerder. De hulp werd verleend door de Snelle Interventie Eenheid (SIE) van de brandweer die normaal in actie komt bij ongevallen met gevaarlijke stoffen.

Lees verder onder de video

'Het ging gisteravond om een patiënt met een onduidelijke mate van besmettingsrisico. De collega's hebben daarom het zekere voor het onzekere genomen.' De woordvoerder weet niet of de patiënt die uit huis gehaald moest worden, besmet is met het coronavirus. Wel was er sprake van een ziektebeeld waarbij 'het vermoeden bestond op besmettingsgevaar'.

Mensen in spacepakken

In de video wordt commentaar gegeven bij de beelden. 'Wij zien vier brandweerauto's, twee ambulances en mensen die spacepakken aan het aantrekken zijn. Wij denken dat het over COVID gaat.'

Bijzondere situatie voor hulpdiensten

De woordvoerder van de brandweer begrijpt dat de pakken indrukwekkend zijn en zorgen bij Amsterdammers kunnen oproepen. Toch waarschuwt hij voor verdere paniek. 'Niet iedere mogelijke coronapatiënt wordt op deze manier geholpen. Dat gebeurt alleen als het vermoeden op een hoge kans van besmetting bestaat. Iedere situatie wordt individueel beoordeeld.'

'Ook voor ons als hulpdiensten is de huidige actualiteit een bijzondere situatie.' 

Whatsapp