Start van hoofdcontent

Stad

nl

Scholen en kinderopvang vanaf maandag dicht; cafés en sportclubs na zondagavond gesloten

15 maart 2020, 16.42 uur · Aangepast 15 maart 2020, 23.43 uur · Door Redactie

Alle scholen en kinderopvangplekken sluiten vanaf maandag de deuren vanwege het coronavirus. Daarnaast moeten sportclubs, cafés, restaurants, coffeeshops en seksclubs zondagavond na 18.00 uur dicht.

Dat meldden minister Bruins (Zorg) en minister Slob (Onderwijs) zondagmiddag tijdens een persconferentie.

Scholen en kinderopvangplekken blijven in ieder geval tot 6 april dicht. Kinderen van ouders met vitale beroepen mogen nog wel naar school. Dit zijn kinderen van ouders die in de zorg werken of bij hulpdiensten. 

Cafés, restaurants, coffeeshops en sportclubs moeten vanaf 18.00 uur dicht. Hotels in de stad zijn open voor overnachtingen, maar mogen alleen eten serveren aan hun eigen gasten. Afhaal- en bezorgrestaurants blijven vooralsnog wel open.

Besluit kabinet

Het besluit van vandaag komt nadat de druk op het kabinet de afgelopen dagen toenam. Donderdag was het oordeel namelijk nog dat de scholen in Nederland allemaal open konden blijven. Op die manier konden ouders die een baan hebben in de zorg, of bij de politie gewoon naar hun werk blijven gaan, omdat ze daar op dit moment hard nodig zijn.

Verspreiding virus

Diverse politieke partijen spraken zich direct al uit tegen het besluit dat genomen werd in samenspraak met het RIVM. Vooral de aanname dat kinderen geen belangrijke rol spelen in de verspreiding van het virus kwam het kabinet op kritiek te staan. De Federatie Medisch Specialisten (FMS) betwijfelt of dat echt zo is en riep Rutte op om het zekere voor het onzekere te nemen en de scholen te sluiten.

Voor Amsterdam betekent dat dat tienduizenden leerlingen voorlopig niet naar school kunnen. Enkele internationale scholen in de stad besloten eerder al dat ze vanaf maandag dicht gaan. Leerlingen van The International School of Amsterdam krijgen alleen nog op afstand les en The British School of Amsterdam heeft voor de examenklassen een speciaal lespakket voor thuisonderwijs samengesteld.

Maar ook horecazaken in de stad moeten dus voorlopig dicht. Nederland volgt daarmee het voorbeeld van landen als Italië en Frankrijk waar al eerder besloten werd om horecazaken te sluiten in de strijd tegen het coronavirus. Gisteravond stonden veel kroegen nog vol. Dat leidde tot een golf van kritiek van mensen die het onverantwoord vinden.