Start van hoofdcontent

Stad

nl

OLVG lanceert app voor mensen die willen weten of ze corona hebben

16 maart 2020, 21.47 uur · Aangepast 16 maart 2020, 22.33 uur · Door Redactie

Het OLVG heeft vandaag een app gelanceerd waarbij mensen uit de regio Amsterdam kunnen checken of ze mogelijk corona hebben. Op deze manier wil het OLVG beter inspelen op de zorgbehoefte en angsten wegnemen bij mensen die vermoeden dat ze zijn besmet.

AT5 / Luuk Koenen

De app is bedoeld voor mensen uit de regio Amsterdam die gezondheidsproblemen hebben die mogelijk door het coronavirus worden veroorzaakt. Het ziekenhuis benadrukt dat deze app geen vervanging is van reguliere zorg of spoedhulp. Als mensen ernstig ziek zijn, of een spoedvraag hebben die echt niet kan wachten, dan moeten ze zelf actie ondernemen.  

Op afstand volgen

Met deze app kunnen zorgverleners van OLVG de gezondheid van grote groepen mensen op afstand volgen. Hiermee wil het OLVG beter inspelen op de zorgbehoefte in de regio.

'De drukte bij de huisartsen en op de Spoedeisende Hulp-posten in Amsterdam en omgeving neemt afgelopen dagen flink toe', zegt een woordvoerder. 'Om te voorkomen dat de zorg vastloopt en om hulp te bieden bij vragen, heeft OLVG deze digitale ondersteuning ontwikkeld.'

In de app kunnen mensen dagelijks eenvoudig gezondheidsgegevens doorgeven. Hoe vaak ze moeten hoesten bijvoorbeeld, of ze kortademig zijn en wat de lichaamstemperatuur is.

Antwoorden

Het team van OLVG-corona-check beoordeelt de antwoorden die mensen geven in de app. Als er een medische reden is om contact op te nemen, doen ze dat binnen 24 uur. Dat kan telefonisch zijn of via een bericht in de app.

Is er geen medische noodzaak om contact op te nemen, dan ontvangen mensen binnen 48 uur van ons een bericht. Ook kunnen mensen zelf aangeven dat ze gebeld willen worden.

Tien coronapatiënten in OLVG

Op de twee locaties van het OLVG in Oost en in West worden nu tien mensen met corona behandeld. Ze liggen op een speciaal ingerichte afdeling. In totaal zijn er dertig bedden voor coronapatiënten beschikbaar.

De app is hier te vinden.