Start van hoofdcontent

112

nl

Speciale eenheid brandweer opnieuw in actie vanwege vermoedelijke coronabesmetting

18 maart 2020, 14.52 uur · Aangepast 18 maart 2020, 15.12 uur
Door Redactie · Foto: Inter Visual Studio

De brandweer heeft vanmorgen in de Roemer Visscherstraat in de Vondelparkbuurt iemand uit huis gehaald die vermoedelijk besmet is met het coronavirus. 

Rond 11.45 uur werden er twee ambulances opgeroepen om noodhulp te verlenen. 'Omdat er het vermoeden was van besmettingsgevaar, is er een speciale eenheid van de brandweer ingezet om het ambulancepersoneel te helpen', zegt een woordvoerder van de brandweer. 

Mondkapjes

Op foto's is te zien dat een brandweerman in een blauw pak met luchtfilter met een brancard op een ladderwagen staat. Agenten die mondkapjes dragen hebben de straat afgezet. Het pak van de brandweerman is uiteindelijk met een chlooroplossing schoongemaakt.

Het slachtoffer is per ambulance naar het ziekenhuis overgebracht. Over de reden dat het ambulancepersoneel werd opgeroepen is om privacyoverwegingen niets bekendgemaakt. 

Vier keer ingezet

In totaal is het nu vier keer gebeurd dat de speciale brandweereenheid wegens het vermoeden van een patiënt met het coronavirus is ingezet. Een van die keren was zaterdagavond in de Simsonstraat in Zuid

Mocht de brandweer de komende dagen nog veel vaker worden ingezet bij de hulpverlening aan mogelijke coronapatiënten, dan is het nog de vraag of het speciale team daar genoeg tijd voor heeft.

Maatregelen

'We kijken dagelijks wat er speelt, want we kunnen niet overal tegelijk zijn', zegt de woordvoerder. 'Alle ploegen nemen maatregelen. Mochten we het team met de speciale pakken niet kunnen inzetten, dan kan een brandweerman met ademlucht in principe ook helpen, dat masker en het pak zijn ook voldoende beschermend.'

Vanmiddag werd bekend dat er in heel Nederland inmiddels ruim tweeduizend mensen met het coronavirus zijn besmet.