Start van hoofdcontent

Politiek

nl

Halsema: 'Ik zeg niet dat je niet mag voetballen, maar spring niet op elkaar'

19 maart 2020, 16.00 uur · Aangepast 20 maart 2020, 08.46 uur · Door Redactie

Burgemeester Femke Halsema vindt het op zichzelf niet verkeerd als jongeren, ondanks de maatregelen die zijn genomen om verspreiding van het coronavirus te voorkomen, samen buiten sporten.

Dat zei de burgemeester tijdens een commissievergadering, die vooral ging over de gevolgen van het coronavirus en de aanpak van de gemeente. Om het risico op besmetting met het virus te verkleinen was er geen publiek aanwezig en waren er minder raadsleden dan normaal gekomen. Het was een van de weinige vergaderingen die er nog worden gehouden. 

Feestjes

VVD-raadslid Dorienke de Grave-Verkerk zei dat ze had gehoord dat jongeren ook in Amsterdam 'anti-quarantainefeestjes' houden. Daarnaast wees ze op het bericht van twee wijkagenten uit Slotermeer, die zich grote zorgen maken over de groepen jongeren die dicht bij elkaar staan op straat. De Grave-Verkerk wil dat de gemeente met een 'specifiek op jongeren gerichte social mediacampagne' komt. PvdA-fractievoorzitter Sofyan Mbarki sloot zich bij haar aan. 

ChristenUnie-fractievoorzitter Don Ceder wees erop dat hij de afgelopen dagen vele tientallen jongeren samen had zien voetballen, hij vreesde dat de voorzorgsmaatregelen die andere Amsterdammers hadden genomen daardoor voor niets zouden zijn. DENK-raadslid Ayşegül Kiliç vroeg om controle in speeltuinen en op pleinen. Ze stelde voor om straatcoaches die kinderen naar huis sturen in te zetten.

Goed geluisterd

'Het algemene beeld is dat er heel erg goed geluisterd wordt, het is duidelijk rustiger op straat', reageerde Halsema. Ze zegt contact te houden met stadsdeelvoorzitters over de situatie en dat handhavers en agenten jongeren nu ook waarschuwen om voldoende afstand te nemen.

Mbarki en Ceder vroegen Halsema vervolgens of ze wilde zeggen of het verstandig is om nu nog met elkaar buiten te voetballen.' Ik snap heel goed wat u vraagt, maar ik kan die duidelijkheid niet geven', reageerde Halsema. 'De afspraken worden landelijk gemaakt.'

Geen slecht nieuws

'Dat jongeren buiten zijn, is op zichzelf geen slecht nieuws', vond de burgemeester. 'Dat ze sporten is goed, dus dat er gevoetbald wordt is niet slecht. Maar spring niet bovenop elkaar. Ik ben niet van plan te zeggen dat er niet gevoetbald mag worden. Het kan zijn dat er nieuw beleid komt door het RIVM, dan voegen we ons daarbij. 

Even later zei Halsema wel dat ze met anderen gaat nadenken over een manier om het gedrag van jongeren buiten te beïnvloeden. Ze informeert de raadsleden daar later over.

Reactie Politie

Een woordvoerder van de politie laat weten dat wat de jongeren doen niet stafbaar is, er is op het moment geen samenscholingsverbod. De politie doet een beroep op ouders en verzorgers om hun kinderen te wijzen op het RIVM-advies van sociale onthouding en het houden van afstand.

'Ook verwachten we dat burgers onderling elkaar aanspreken op samenscholing. Dit zien we gelukkig al gebeuren. We kunnen als politie (maar ook bijvoorbeeld BOA’s van de gemeente) mensen aanspreken als het nodig is en doen dan beroep op hun gezond verstand. Dat werkt meestal goed'