Start van hoofdcontent

Stad

nl

Pesto en een taart voor oma: Speyk, Fedde, Geus en Bouwe helpen nu in de keuken

20 maart 2020, 07.00 uur · Aangepast 20 maart 2020, 11.43 uur · Door Redactie

De meeste Amsterdamse kinderen gaan sinds maandag door de coronacrisis niet naar school en het einde van de schoolvrije periode is nog lang niet in zicht. Veel ouders hebben maatregelen genomen om toch wat structuur aan te brengen in de lange doordeweekse dagen. Kookopdrachten, bijvoorbeeld.

Marieleen is moeder van vier zoons. Speyk (5), Fedde (7), Geus (9) en Bouwe (11). Ze heeft een schema voor haar jongens gemaakt waarbij vooral veel tijd is ingeruimd om te koken.

‘We hebben gelijk aan het begin van de week een schema bedacht', vertelt Marieleen. 'Ontbijten, tanden poetsen, haren kammen en daarna om 09.00 uur starten. We hebben voor alle leeftijdsgroepen opdrachten bedacht die ze kunnen uitvoeren en daarnaast hebben ze ook schoolwerk.'

Schema van een schooldag

'We volgen het schema van een schooldag', legt ze uit. 'Eerst anderhalf uur les, half uurtje pauze en daarna een praktijkopdracht, stofzuigen of zelf iets maken. We hebben pesto’s gemaakt en groene smoothies’.

Bouwe, de oudste broer, vindt koken het leukste om te doen thuis. ‘Ik heb pesto gemaakt en we zouden nog chocoladepasta maken, maar dat heb ik niet meer gedaan. En we hadden gisteren een citroentulband gemaakt voor oma. Die kunnen we alleen niet brengen. Maar we hebben wel een foto gestuurd.’

Quote

'De tulband voor oma kunnen we niet langsbrengen, dus hebben we een foto gestuurd'

bouwe, 11 jaar

Recepten lezen en gewicht afwegen

Gezond eten en koken speelt altijd al een belangrijke rol in dit gezin. ‘Ik vind het goed dat mijn jongens leren dat je heel veel zelf kan maken, zoals pindakaas en chocoladepasta. En dat ze daardoor zien hoeveel suiker erin zit en dat het vaak ook nog lekkerder smaakt als je het zelf maakt', stelt Marieleen. 'Tegelijkertijd leren ze recepten lezen en gewicht afwegen. Dus ook nog een beetje taal en rekenen’.

Naast het koken wordt er ook nog buiten gespeeld. ‘We hebben gelukkig veel ruimte buiten want we wonen in Noord en het basketbalteam stuurt elke dag een challenge’.

Quote

'Nu is het lekker weer, maar ik ben benieuwd wat er gebeurt als we straks een week regen hebben'

marieleen

Goed om structuur te hebben 

Marieleen werkt als zelfstandige en ziet het schema als haar redding. ‘Ik werk voor twee opdrachtgevers voor wie ik marketingactiviteiten doe. En dat moet allemaal tussendoor nu en ‘ s avonds. Goed om structuur te hebben anders word ik ook gek van vier jongens die de hele dag vragen: "wat gaan we nu doen."’

Nu maar hopen dat het schema ook de volgende weken nog vol te houden is. ‘Nu is het lekker weer, maar ik ben benieuwd wat er gebeurt als we straks een week regen hebben', verzucht Marieleen.

'Ik weet niet of ik me dan helemaal aan mijn eigen regels kan houden, vooral wat betreft iPad en Playstation pas na vijf uur’. Fedde van 7 vindt het soms ook best lastig om de hele dag met zijn broers thuis te zijn: ‘Soms hebben we een beetje ruzie over verstoppertje dat de ene hem niet wil zijn. Dan gaan we een beetje raar doen’.

AT5

Wil jij ook laten zien hoe je thuis zit nu je niet naar school kan? Laat het ons weten via [email protected]

Kijk voor meer kooktips met kinderen op @mamascooking