Start van hoofdcontent

Cultuur

nl

Zo kijk je tóch binnen in Amsterdamse musea tijdens de coronacrisis

20 maart 2020, 12.33 uur · Aangepast 25 maart 2020, 15.43 uur · Door Redactie

De coronacrisis betekent ook slecht nieuws voor cultuurminnend Amsterdam. Alle musea in de houden immers al een week verplicht de deuren gesloten. Gelukkig zijn er digitale bezoekmogelijkheden. 

AT5 / Luuk Koenen

Het Stedelijk Museum organiseert vrijdagmiddag bijvoorbeeld een live tour door de collectie Stedelijk BASE! Via Instagram kun je meekijken en zo toch nog een beetje een échte museumervaring opdoen. 

Verder biedt het museum documentaires, audiotours en podcasts aan om de culturele honger te stillen.

Rondlopen door het Van Gogh

Digitaal rondlopen door een museum behoort ook tot de mogelijkheden. Het Van Gogh Museum is bijvoorbeeld in z'n geheel in een Google Maps-omgeving te bezoeken.

Op een speciale pagina probeert het Van Gogh ook aan de jonge bezoekers te denken. Met kleurplaten en lespaketten voor het (basis)onderwijs bijvoorbeeld.

Digitale nieuwigheid

Het Rijksmusem doet eveneens z'n best om digitaal zoveel mogelijk 'geopend' te zijn. Op een speciale pagina zijn onder meer toegang tot de digitale collectie, podcasts en achtergrondverhalen te vinden. Ook hoopt het museum, zo meldt persbureau ANP begin volgende week met 'een digitale nieuwigheid te komen'. Maar wat dit precies is blijft nog even geheim.

Naast bovengenoemde Museumpleinbewoners doen andere Amsterdamse musea uiteraard ook hun best digitaal open te blijven.

De hele collectie van het Amsterdam Museum is bijvoorbeel hier te bekijken. Het Scheepvaartmuseum is hier online te bezoeken. En door het Anne Frankhuis kun je ook een virtuele wandeling maken.