Start van hoofdcontent

Politiek

nl

Maatregelen tegen overvolle markten zijn vooralsnog effectief: 'Hou er rekening mee'

23 maart 2020, 21.00 uur · Door Redactie

Afgelopen weekend was het bomvol op de markten van Amsterdam en negeerden mensen massaal de voorschriften van het RIVM. Daarom besloot de Veiligheidsregio gisteren de maatregelen aan te scherpen. En dat lijkt vooralsnog te werken. 

Zo vol als dat de markten dit weekend waren, zo leeg is het vandaag. Een tulpenverkoper op de Albert Cuypmarkt schiet al in de lach als hij AT5 zijn kant op ziet lopen. 'Veel mensen blijven toch wel binnen hoor', vertelt de verkoper. 'In het weekend ging het nog wel, maar doordeweeks is het erg rustig.'

Ook op de Noordermarkt en de Amsterdamse Poort in Zuidoost is het stil. Zowel bezoekers als marktkooplui zijn zich bewust van de verscherpte maatregelen. 'Ik zie dat er veel is veranderd sinds vorige week', laat een verkoper uit Zuidoost weten. 'Mensen hebben veiligheidshandschoenen aan en lopen met mondkapjes, dus dat is goed om te zien.'

Vrijstelling van staangeld?

Sommige verkopers willen eigenlijk niet meer op de markt staan vanwege het coronavirus. Maar voor hen lopen de kosten dusdanig op, dat ze vaak wel moeten. Maandelijks moeten de marktkooplui tot wel 700 euro aan staangeld ophoesten.

De gemeente onderzoekt nu of het mogelijk is om deze groep tegemoet te komen. Marktkooplui die door de maatregelen in de financiële problemen zitten, kunnen in elk geval al gebruikmaken van de tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers, zo laat een woordvoerder weten.