Start van hoofdcontent

Stad

nl

Schrappen eindexamens moet rust geven, maar sommigen vrezen het ergste

24 maart 2020, 17.23 uur · Aangepast 24 maart 2020, 17.36 uur · Door Redactie

Door de centrale eindexamens niet door te laten gaan, moeten scholen juist meer tijd hebben om de schoolexamens af te ronden. Daardoor kunnen leerlingen alsnog een volwaardig diploma krijgen. Dat zei minister Slob in een toelichting op het schrappen van de eindexamens. 

Volgens Barbara Dijkgraaf, van Samenwerkingsverband Passend Onderwijs waar alle Amsterdamse middelbare scholen onder vallen, is het schrappen van eindexamens nodig. 'Er is nu eindelijk duidelijkheid. Tegelijkertijd beseffen wij dat het heel ingrijpend is voor de examenleerlingen.'

Niet doorgaan

Deze ochtend maakte de minister bekend dat de centrale eindexamens niet doorgaan. Het eindcijfer wordt nu alleen bepaald door het schoolexamen: het gemiddelde cijfer van meerdere tentamens in de laatste leerjaren.

Normaal gesproken maakte het schoolexamen slechts de helft van het eindcijfer uit, het schriftelijk eindexamen was de andere helft.  

De eindexamens moesten in mei plaatsvinden en zouden enkele weken duren.  Maar door de coronacrisis is er veel druk komen te staan op die eindexamens, meent Slob. 'Dat is niet goed vol te houden.'

Meer tijd

Door ze niet door te laten gaan, hebben scholen nu tot in juni de tijd om de schoolexamens in te plannen. Dat kan in sommige gevallen onder strikte voorwaarden op school zijn, soms ook vanuit huis. Het eindcijfer wordt bepaald door een 'unieke slaag-zakregeling', meldt de minister.

Voor de 18-jarige Oscar is het schrappen van het eindexamen geen goed nieuws.

AT5

Sommige leerlingen vrezen het ergste door deze maatregel. Zo liet havo 5-leerling Oscar aan AT5 weten dat hij zijn eindexamen nodig heeft om zijn gemiddelde cijfer op te kunnen krikken. Maar Barbara Dijkgraaf van het Samenwerkingsverband Passend Onderwijs is niet bang dat er door de maatregel meer leerlingen zullen zakken dan anders.

'Wij denken dat de schoolexamens een goede indicatie zijn voor het wel of niet behalen van een diploma.' Leerlingen die te lage cijfers hebben en daardoor toch zakken, krijgen bovendien nog de mogelijkheid tot herkansing. Binnenkort moet duidelijk worden onder welke voorwaarden dat kan worden gedaan. 

Funest

Maryse Knook, directeur Open Scholengemeenschap Bijlmer, heeft te doen met de examenkandidaten. 'Dit is funest voor leerlingen', zegt ze. Op de school waren de schoolexamens al in volle gang, maar die zijn stilgelegd tot 8 april. Omdat nog niet alles duidelijk is over de slaag-zakregeling, heerst er nog veel verwarring, stelt Knook vast.

Ze vreest dat veel scholieren moeite zullen hebben om gemotiveerd te blijven. 'We weten nog niet welke afspraken er zijn rondom de examens. We weten dus niet waarop we precies moeten toetsen. We houden even een adempauze en wachten de details van de maatregelen van de minister even af.'

Ingrijpend

Onderwijsminister Slob beseft dat het ingrijpende maatregelen zijn, zei hij vanmorgen. 'Ze zijn genomen in een onzekere tijd van crisis. Maar het doel is om leerlingen te begeleiden naar een goede afronding voor een volwaardig diploma.'