De politie vraagt social media-gebruikers om niet klakkeloos ieder bericht over corona te delen. Er gaat namelijk veel nepnieuws over het virus rond.
De verspreiders van het nepnieuws zeggen bijvoorbeeld dat er speciale tandpasta of drank om besmetting in te dammen is of dat je je adem kunt inhouden om te testen of je het virus hebt. 'Wondermiddeltjes, schreeuwerige nieuwskoppen, paniekerige berichten. Het zijn vaak signalen die erop wijzen dat iets niet waar is', stelt een woordvoerder van de politie.
Kritisch
Volgens de politie verspreidt nepnieuws zich 'via social media en berichtenapps sneller dan het virus zelf'. De politie vraagt mensen daarom de afzender en het doel van de berichtgeving te achterhalen. 'We vragen mensen ook om kritisch te zijn ten aanzien van de betrouwbaarheid van de bron. Afzenders zoals het RIVM, de Nederlandse overheid, de politie en Nederlandse nieuwsmedia zijn betrouwbaar.'
'Soms doet nepnieuws zich voor als nieuws van een betrouwbare partij', stelt de woordvoerder. 'Sommige berichten lijken zelf bedrieglijk echt. Het is daarom aan te bevelen om te kijken of een bericht ook op de officiële kanalen van media of instanties te vinden is. Als een bericht niet op die kanalen te vinden is, dan is de kans op nepnieuws reëel.'
Legervoertuigen
Eind februari ging er nepnieuws rond over taxichauffeurs die besmet zouden zijn met het coronavirus en dit weekend werd er op social media gesuggereerd dat militairen waren ingezet voor een lock down, omdat er van een oefening teruggekeerde legervoertuigen op een trein op het centraal station stonden.