Start van hoofdcontent

Stad

nl

Nepnieuws verspreid over coronavirus

29 februari 2020, 14.53 uur · Aangepast 29 februari 2020, 15.10 uur · Door Redactie

Op sociale media en in appgroepen zijn meerdere berichten verspreid met nepnieuws over het coronavirus. De nepnieuwsberichten worden verspreid met logo's van meerdere media, waaronder ook van AT5.

Afgelopen vrijdag werd bekend dat een vrouw uit Amsterdam besmet is met het coronavirus. Vandaag werd bekend dat ook de partner en het jongste kind van de patiënt besmet zijn.

De eerste patiënt die besmet werd met het coronavirus is een man uit Tilburg. In de tussentijd zijn er valse berichten in omloop geweest met het nieuws dat het coronavirus in het BovenIJ Ziekenhuis in Noord is vastgesteld. Ook zouden er meerdere taxichauffeurs op Schiphol positief zijn getest op het coronavirus. Bij dit bericht is het logo van AT5 gebruikt om het echt te doen lijken, maar de berichtgeving is onjuist. 

Daarnaast zijn er berichten geweest dat ook in Utrecht en Leiden mensen besmet zijn met het coronavirus. Hier lijkt het alsof het AD  en de NOS  het heeft geschreven. Meerdere media, de GGD Midden Nederland en het UMCG hebben gewaarschuwd voor de nepnieuwsberichten.  Ontvangers word opgeroepen om deze berichten kritisch te bekijken en niet te delen.