Start van hoofdcontent

Politiek

nl

Gemeente: 'Tijdelijke pontverbinding Zeeburgereiland is haalbaar'

25 maart 2020, 21.32 uur · Door Redactie

Volgens de gemeente is het realiseren van een tijdelijke pontverbinding bij Zeeburgereiland 'haalbaar'. Wel komt er nog een aanvullend onderzoek naar hoe de vaarroute er precies uit moet komen te zien. 

Gemeente Amsterdam

Het is uiteindelijk de bedoeling dat er een fietsverbinding komt tussen Zeeburgereiland en de binnenstad. Zeker nu er veel bijgebouwd wordt op de 'eilanden', is daar bij omwonenden behoefte aan. Maar deze verbinding kan naar verwachting pas in 2028 gerealiseerd worden.

'Beste vaarroute'

De gemeente wilde daarom onderzoeken of er in de tussentijd een tijdelijke pontverbinding zou kunnen komen. De conclusie: dat moet mogelijk zijn. Vandaag heeft het college daarom ingestemd met een nota, waarin is vastgelegd waaraan de verbinding moet voldoen en welke varianten er mogelijk zijn. 

De komende weken worden de varianten verder uitgewerkt om 'de beste vaarroute' uit te kunnen zoeken. Deze keuze wordt onder meer gebaseerd op een verkeersonderzoek. Ook kijkt de gemeente naar de veiligheid voor de scheepvaart, het aantal reizigers, hoe de steiger aangelegd moet worden en de kosten. 

Inspraak

Het is de bedoeling om betrokkenen hierbij inspraak te geven. Daarom komt er een digitale buurtpeiling en moet er een brede informatiebijeenkomst worden georganiseerd. 'Daarna werken we de plannen verder uit', laat de gemeente weten. 

Als de tijdelijke pontverbinding er dan ook echt komt, is het streven om deze in de zomer van 2021 te gaan gebruiken. De pont blijft dan varen tot 2028.