Start van hoofdcontent

Stad

nl

Kinderburgemeester Amsterdam: 'Blijf in contact met elkaar maar wel digitaal'

26 maart 2020, 13.00 uur · Aangepast 26 maart 2020, 13.10 uur · Door Redactie

De 11-jarige Ilias uit Zuidoost is sinds november vorig jaar de eerste kinderburgemeester van Amsterdam. Hij vertelt de gemeenteraad wat kinderen belangrijk vinden en wat hun wensen zijn. Een belangrijke functie dus, zeker nu het dagelijks leven van Amsterdamse kinderen behoorlijk veranderd is door de coronacrisis. In een speciale editie van Het Gesprek met de Burgemeester gaat Ilias hierover in gesprek met politiek verslaggever Ronald Olsthoorn.

AT5

Bijzonder dat mensen zich zo asociaal gaan gedragen

Ilias vertelt vanuit zijn voortuin dat hij het een hele bijzondere situatie vindt waarin we nu leven. 'Ik heb dit nog nooit meegemaakt, mijn ouders hebben dit nog nooit meegemaakt, mijn oma heeft dit nog nooit meegemaakt en ook mijn ooms en tantes niet.' Hij vindt het gek om te zien dat mensen zich zo raar gaan gedragen en asociaal gedrag vertonen, zoals het hamsteren in de winkels. 'Dat vind ik jammer.' 

Ga niet naar buiten als het niet nodig is

Op de vraag wat hij Amsterdamse kinderen wil adviseren hoe om te gaan met het virus is Ilias duidelijk. 'Houd je aan de richtlijnen van het RIVM, er zijn nieuwe aangescherpte regels gemaakt. Ga niet naar buiten als het niet nodig is, kom niet samen in groepjes en houd altijd 1,5 meter afstand van elkaar', vertelt Ilias. 

We hebben onderwijs heel hard nodig

Ook heeft Ilias een boodschap voor de gemeenteraad: 'Ik adviseer de gemeenteraad dat ze juist in deze tijd de scholen echt moeten gaan helpen om ons onderwijs te geven. Want dat hebben wij nog steeds heel hard nodig.' Zelf zit Ilias in groep 8 en heeft hij huiswerk mee naar huis gekregen met een weektaak erbij.  Dit maakt hij elke ochtend zodat er in middag tijd is voor ontspanning zoals voetballen in de tuin en pannenkoeken bakken. Hij vindt het erg jammer dat de eindtoets niet doorgaat. Gelukkig zijn de open dagen voor middelbare scholen al wel geweest en heeft hij zijn voorkeur doorgegeven.

Praat digitaal met je vrienden

Ilias begrijpt natuurlijk dat je als kind je vrienden wilt spreken en geeft als tip om dit nu digitaal te doen. Zo speelt hij zelf online spelletjes met zijn vrienden. Ook vergadert hij nu online met de kinderraad. De kinderraad helpt de kinderburgemeester bij zijn taken. Zo stellen ze een lijst op met onderwerpen die zij belangrijk vinden voor Amsterdamse kinderen en denken na over hoe dingen beter kunnen in de stad. 

Ilias vindt het een hele eer om kinderburgemeester te zijn. 'Ik maak veel dingen mee die ik anders niet zou meemaken. Zo mocht ik Sinterklaas ontvangen, heb Mark Rutte ontmoet en heb ik het Amsterdammertje van Jaar mogen uitreiken.'

Tot slot nog een boodschap voor Amsterdamse kinderen: 'Ik wens jullie allemaal veel succes in deze gekke tijd.'