Start van hoofdcontent

Stad

nl

TTO-chauffeurs toch geschorst na uitspraak rechter

26 maart 2020, 18.30 uur · Door Redactie

In totaal 26 taxichauffeurs van Take a Taxi en Taxistad worden alsnog geschorst. Drie van hen moeten zelfs hun vergunning definitief inleveren. De schorsingen werden eerder door de rechter tijdens een kortgeding uitgesteld, maar dinsdag werd de gemeente in het gelijk gesteld.

De twee taxiorganisaties zijn al maanden in conflict met wethouder Sharon Dijksma (Verkeer). Sinds 2018 weigeren de taxiorganisaties om hun chauffeurs te schorsen voor kleine verkeersovertredingen, omdat zij de voorgeschreven sancties van de gemeente 'hardvochtig en gevoelloos' vinden. De gemeente legde de taxiorganisaties eerder al verschillende dwangsommen op.

Inmiddels zijn de regels veranderd: sinds 15 juli mogen TTO's hun chauffeurs voor overtredingen ook een boete geven in plaats van de voorheen verplichte week schorsing. De gemeente wil echter dat de schorsingen voor oude gevallen onverkort worden opgelegd.

Quote

'We zijn verbijsterd door de uitspraak van de rechter'

Ruud Lagerwaard - directeur take a taxi

TAT-directeur Ruud Lagerwaard: 'We zijn verbijsterd door de uitspraak van de rechter. In een tijd waarin de taxibranche door de coronacrisis al wekenlang nauwelijks kan overleven, moeten wij deze groep chauffeurs in lijn met de wens van deze PvdA-wethouder volledig brodeloos maken.'

Hij laat nogmaals weten dat de straffen voor zijn chauffeurs te streng zijn. 'We hebben het over sancties voor het negeren van bijvoorbeeld een stopverbod waarvoor anderen een boete van 90 euro krijgen. Drie chauffeurs moeten we zelfs voorgoed naar huis sturen omdat zij al eerder een overtreding begingen. Dit is de nekslag voor onze chauffeurs. Dit is volstrekt asociaal beleid.'

Er lopen op dit moment nog drie gerechtelijke procedures over deze kwestie.