Start van hoofdcontent

Stad

nl

Voedselbanken hebben nu vooral geld nodig: helft van benodigde 10 miljoen is binnen

27 maart 2020, 08.35 uur · Door Redactie

De coronacrisis treft ook voedselbanken in heel het land. Door de verhoogde vraag naar voedselhulp, logistieke uitdagingen en extra hygiënemaatregelen is het moeilijker om voedselpakketten te verstrekken. 

Hierdoor komen de 90.000 mensen die iedere week in Nederland afhankelijk zijn van een voedselpakket mogelijk in de problemen. Daarom zijn voedselbanken inmiddels een publiekscampagne  begonnen.

Met de campagne ‘Stay Safe en Geef’ vragen ze om financiële donaties. Het doel is minimaal 10 miljoen euro op te halen. 'De campagne heeft inmiddels tot veel steun geleid van consumenten, bedrijven en de overheid. Maar het is nog niet genoeg', schrijft vereniging Voedselbanken Nederland.

De speciale campagnewebsite staat sinds afgelopen vrijdag online. Inmiddels heeft de vereniging talloze donaties ontvangen en ontstaan er dagelijks nieuwe initiatieven om de voedselbanken te helpen. 'Het is hartverwarmend en we zijn ontzettend dankbaar', zegt Pien de Ruig, woordvoerder Voedselbanken Nederland. 'Maar we zijn er nog lang niet.'

Helft van streefbedrag is binnen

De benodigde tien miljoen euro wordt in een speciaal calamiteitenfonds gestopt dat wordt gebruikt voor het (bij)kopen van eten, distributie en extra kosten die bijvoorbeeld hygiënemaatregelen met zich meebrengen. Door onder meer een eenmalige bijdrage van 4 miljoen van de overheid is de helft van het streefbedrag inmiddels binnen.