Start van hoofdcontent

Politiek

nl

Raadslid Anton van Schijndel uit fractie Forum voor Democratie gezet

9 april 2020, 16.01 uur · Door Redactie

Raadslid Anton van Schijndel is uit de Amsterdamse fractie van Forum voor Democratie gezet. Volgens fractievoorzitter Annabel Nanninga opereerde hij 'conflictueus en solistisch'. 

Gemeente Amsterdam

Van Schijndel behoudt zijn zetel in de gemeenteraad en zal dus als eenmansfractie verder gaan. 'Wij betreuren deze gang van zaken ten diepste. Van Schijndels positie binnen onze fractie was echter niet te handhaven', laat Nanninga weten in een persbericht.

Onmogelijk

Volgens haar was de betrokkenheid van Van Schijndel 'vrijwel nihil'. Er zou meerdere keren geprobeerd zijn dat te veranderen, maar dat lukte niet. 'Het maken en houden van afspraken bleek keer op keer onmogelijk. De grens is bereikt toen Van Schijndel eind maart en begin april herhaaldelijk een vertrouwensbreuk veroorzaakte door zonder overleg andere fracties en de pers te benaderen met standpunten buiten zijn portefeuille die ook nog eens strijdig zijn met die van de fractie FvD Amsterdam.'

Van Schijndel zegt vanmiddag tegen Het Parool dat hij te weinig ruimte kreeg om zijn standpunten naar voren te brengen. Een meningsverschil over de aanpak van het coronavirus zou volgens hem de reden voor de breuk zijn geweest. 

Ongehinderd

Nanninga heeft Van Schijndel gevraagd zijn zetel terug te geven aan de partij, maar dat wilde hij niet doen. Ze hoopt dat Forum voor Democratie, dat nu twee zetels heeft in plaats van drie, het werk voor de Amsterdamse kiezers 'ongehinderd kan voortzetten'.

Anton van Schijndel was eerder Tweede Kamerlid voor de VVD.