Start van hoofdcontent

Cultuur

nl

Eerste concert op YouTube voor gerestaureerd orgel Westerkerk

15 april 2020, 14.52 uur
Door Redactie · Foto: Westerkerk Amsterdam

Het eeuwenoude Duyschot-orgel van de Westerkerk heeft een grote restauratie ondergaan en zou zaterdag met een feestelijk concert weer in gebruik genomen worden. Maar door de coronacrisis is publiek in de kerk niet welkom.

En daarom is er gekozen voor een 'openingsconcert' dat live uitgezonden wordt via YouTube. Evan Bogerd, die nieuwe 'huisorganist', zal het concert verzorgen vanuit een vrijwel lege Westerkerk.

'Het hoofdorgel van de Westerkerk laten zwijgen totdat wel een ingebruiknameconcert daadwerkelijk kan worden georganiseerd, is natuurlijk geen optie. Velen hebben immers uitgekeken naar het moment dat dit prachtige orgel weer klinkt', zegt Bogerd over het online concert.

3800 pijpen

Het orgel dat in 1686 gebouwd werd, kreeg vorig jaar een grote onderhoudsbeurt. Bijna alle 3800 orgelpijpen werden uit het gevaarte gehaald voor schoonmaak en herstel. Volgens de kerk verkeert het orgel nu weer in 'topstaat'.

Het concert begint zaterdag om 20.00 uur en is gratis te volgen. Wel wordt kijkers en luisteraar gevraagd om een vrijwillige bijdrage.