Start van hoofdcontent

Politiek

nl

Minister Ollongren vindt huren bevriezen onverstandig

15 april 2020, 15.14 uur · Aangepast 15 april 2020, 16.03 uur · Door Redactie

Minister Ollongren (Binnenlandse Zaken) is niet van plan om de huren te bevriezen. Dat gaf ze vandaag aan tijdens een debat in de Tweede Kamer, waar ze voor de eerste keer sinds een ziekbed van een half jaar weer aanwezig was. 

Minister Kajsa Ollongren

De minister (D66) reageerde hiermee op een verzoek van linkse oppositiepartijen. Zij zijn bang dat huurders in de problemen komen door de coronacrisis, daarom zou de jaarlijkse huurverhoging volgens hen dit jaar niet door mogen gaan. De PVV ging nog een stapje verder en vroeg om huurverlaging, zo meldt het AD.

Maar Ollongren vindt dat een onverstandig plan. Volgens haar hebben woningcorporaties de huurgelden nu juist hard nodig 'om huizen te blijven bouwen en huizen te verduurzamen', schrijft de krant.

'Dubbelop' steun

Daarnaast vindt de minister het niet nodig om huurders 'dubbelop' inkomenssteun te geven. 'Deze onzekere tijden zijn vooral heftig voor mensen wiens inkomen gedeeltelijk of grotendeels wegvalt. Daarom is het goed dat er een ongekend groot maatregelenpakket ligt om inkomens te behouden', verklaarde ze.

Quote

'Heel veel huurders denken nu: was ik maar een luchtvaartmaatschappij'

sandra Beckerman, sp

Wel beloofde Ollongren om te onderzoeken hoe hard verschillende groepen huurders getroffen worden door de crisis. Daarnaast deed ze een moreel appèl op verhuurders. Zij zouden huurders die in financiële problemen raken kunnen helpen met het zoeken naar een oplossing, aldus Ollongren. 

De oppositie was daar niet erg van onder de indruk. 'In een moreel appèl kan niemand wonen', stelde Kamerlid Henk Nijboer (PvdA). Ook Sandra Beckerman (SP) reageerde teleurgesteld. 'Heel veel huurders denken nu: was ik maar een luchtvaartmaatschappij, dan zou het een stuk makkelijker gaan.'

Contracten tijdelijk verlengd

De minister kreeg tijdens het debat wél steun voor haar spoedwet, waarmee ze ervoor wil zorgen dat aflopende huurcontracten tijdelijk verlengd worden. Huurders hoeven daardoor in deze tijd niet op zoek te gaan naar een nieuwe woning, is het idee. De crisismaatregel geldt voorlopig tot 1 juli, maar kan worden verlengd tot 1 december.