Start van hoofdcontent

Stad

nl

Amsterdamse scholen werken aan heropening; gevolgen horeca 'niet te overzien'

21 april 2020, 22.00 uur · Door Redactie

De reacties op de aangekondigde versoepeling van de coronamaatregelen in het onderwijs en de sport zijn wisselend. Betrokkenen zijn blij, maar vragen zich ook af hoe zij een soepeler beleid veilig kunnen uitvoeren en of de voordelen opwegen tegen de nadelen. Het nieuws dat de horeca tot ten minste 20 mei gesloten blijft is ondertussen ingeslagen als een bom. 

Premier Mark Rutte maakte vanavond tijdens een persconferentie onder meer bekend dat basisscholen vanaf 11 mei weer open mogen en dat het sportbeleid voor kinderen en jongeren tot 18 jaar wordt versoepeld. Goed nieuws dus voor de betrokken sectoren, maar van euforie is geen sprake. 

Basisscholen in Amsterdam

Volgens de minister-president moeten de koepelorganisaties van scholen in overleg met het ministerie van Onderwijs uitwerken hoe de heropening van basisscholen eruit komt te zien. 

Het Breed Bestuurlijk Overleg Amsterdam (BBO) is de overkoepelende vereniging van schoolbesturen voor het primair onderwijs en het speciaal onderwijs in Amsterdam. Lieke Thesingh, de onafhankelijke technische voorzitter van het BBO, laat in een eerste reactie weten niet verrast te zijn door het besluit van de premier: 'Dit is wat we verwachtten. Het is ook goed dat we weer beginnen, maar nu begint het werk pas echt. Iedereen wil aan de slag, maar we moeten het wel veilig houden. Voor de kinderen én de leerkrachten. Er is nog heel veel werk te doen en er is weinig tijd.' 

Quote

'Nu begint het werk pas echt'

Lieke Thesingh, onafhankelijke technische voorzitter BBO

Woensdagmiddag overlegt BBO daarom al over de wijzen waarop er uitvoering kan worden geven aan de voornemens van het kabinet. Diezelfde middag moet er een besluit op hoofdlijnen liggen voor de basisscholen, kinderopvang, bso's en speciaal onderwijsinstellingen in Amsterdam. 'Wij stellen de centrale lijn vast. De scholen hebben de mogelijkheid om daarin te variëren. Per school kan zo maatwerk worden geleverd', stelt Thesing. 

Op 11 mei moeten alle schoolkinderen weer voor de helft van de lestijd naar school kunnen. Hoe dit moet worden gerealiseerd is nog lang niet duidelijk. Alle opties zijn volgens Thesing daarom bespreekbaar: 'We kijken nu bijvoorbeeld naar een verdeling in ochtend- en middagshifts. Maar we houden bij de verdeling van lestijd ook rekening met de individuele leerbehoefte van leerlingen en of het voor bepaalde kinderen makkelijker of juist moeilijker is om toch op afstand lessen te volgen. Niets is uitgesloten', besluit Thesingh. 

Verschillende Amsterdamse basisscholen en scholengemeenschappen hebben al aan AT5 laten weten de lijn van BBO te zullen volgen. 

Sportclubs voorzien problemen

Ook bij verschillende Amsterdamse sportclubs zijn de reacties enigszins wisselend. Er is blijdschap over het feit dat er straks door kinderen en jongeren weer meer gesport mag worden, maar het voelt ook als mosterd na de maaltijd.

Zo stelt ook Koen Otto, kantinebeheerder van sportvereniging AMVJ: 'Het leven staat nu stil dus ik ben echt heel blij dat er weer gesport mag worden. Maar het heeft niet zoveel zin meer. Bijna alle competities zijn afgelast of lopen naar hun eind.' Handhaving van de 1,5 meter afstand kan bovendien nog voor problemen zorgen denkt hij: 'Vooral in de kantine met het halen en brengen door ouders wordt dat een uitdaging voor sportclubs. Als dat wordt gehandhaafd voorzie ik problemen.' 

Quote

'Het zou logischer zijn om sportclubs tot de zomer gesloten te houden'

Ed van den berg, algemeen coördinator fuyiama

Datzelfde sentiment is er bij Ed van den Berg, algemeen coördinator van judovereniging Fuyiama. Ook hij is blij dat er weer gesport kan worden, maar vraagt zich af wat de meerwaarde is om nu weer te starten: 'Het zou logischer zijn om de sportclubs tot de zomer gesloten te houden. Waarom zou je iedereen nu nog bij elkaar laten komen als er geen competitie meer is? Je wint er niets mee en je laat zo toch een risico bestaan'. 

Desastreuze gevolgen horeca

Veel horecabazen moeten hun cafés en restaurants voorlopig gesloten houden. Het kabinet verlengt de maatregelen voor hen tot 20 mei. 'De gevolgen zijn voor de horeca niet te overzien', aldus Pim Evers, voorzitter Koninklijke Horeca Nederland, afdeling Amsterdam

Quote

'De gevolgen van de verlenging van de maatregelen zijn voor de horeca niet te overzien'

Pim evers, voorzitter Koninklijke horeca nederland

'Laat er geen misverstand over bestaan', zegt hij. 'Het is goed dat wij kiezen voor volksgezondheid, maar ik miste in de persconferentie toch aandacht voor de economie'. Evers noemt de gevolgen voor de horeca 'desatreus'. 'De meeste horecazaken hebben vorige maand net aan de huur kunnen betalen en nu komt er weer een eind van de maand aan. Het einde van de bankrekening is voor veel mensen in zicht.' 

Evers noemt het een gemiste kans dat de premier vanavond geen extra steunmaatregelen aankondigde. 'Het pakket dat er nu ligt is fijn, maar onvoldoende. Er is wel compensatie voor loon, maar dat is in een horecazaak maar 25 procent van je kosten. Ik hoor veel geluiden om mij heen van mensen die door deze hele situatie nu al met faillissementsscenario's bezig zijn'.

Een mogelijkheid om de sector te ontlasten is volgens Evers om de horeca open te gooien voor leeftijdsgroepen die minder gevoelig zijn voor besmetting: 'Denk bijvoorbeeld aan mensen onder de 60 jaar'. In een open horeca in de 1,5 meter-maatschappij gelooft hij niet. 'Dan moet je als zaak met 30 procent van je oppervlakte al je kosten dekken. Dat is niet te doen. Het kabinet ziet de ernst van de situatie gewoon niet in en dat is ontzettend jammer''. 

AT5 / Luuk Koenen

Voorbereidingen musea in volle gang 

Ondanks dat de persconferentie nog niet helemaal bracht wat zij ervan gehoopt hadden, zien verschillende grote musea in de stad toch perspectief. Zowel het Stedelijk Museum, het Rijksmuseum als het Rembrandthuis laat weten hard aan het werk te zijn om snel weer open te kunnen, wanneer dat mag. Daarbij wordt volgens de musea uiteraard rekening gehouden met de voorschriften van het RIVM. 

Het Rijksmuseum laat in een korte reactie weten 'achter het besluit van het kabinet te staan. De veiligheid van de bezoekers en de medewerkers staat voorop. Maar we hebben goede hoop dat wij snel weer open kunnen'. 

Ook het Stedelijk Museum is voorzichtig optimistisch. Een woordvoerder laat weten: 'We zijn hard aan het werk op het museum toegankelijk te maken voor een mogelijke opening. Het RIVM heeft ons gevraagd een protocol op te stellen en dat protocol ligt daar nu ter goedkeuring. We zijn een ruim opgezet museum dus we verwachten niet al te grote problemen'. 

Wanneer de musea verwachten weer open te gaan, is nog niet bekend. Op 13 mei wordt opnieuw besloten over de mogelijke verlenging van de coronamaatregelen.