Start van hoofdcontent

Stad

nl

Woningcorporaties en institutionele beleggers bouwen steeds vaker samen woningen

23 april 2020, 13.00 uur · Aangepast 28 april 2020, 10.06 uur · Door Redactie

Woningcorporaties en institutionele vastgoedbeleggers slaan steeds vaker de handen ineen om betaalbare nieuwbouwwoningen te realiseren. In Diemen garandeert zo’n samenwerking de bouw van ruim 200 sociale en middeldure huurwoningen. AT5’s Bouw Woon Leef spreekt op de bouwplaats van het Sniepkwartier de bouwer, de belegger en de woningcorporatie over de nieuwe wijk en de toekomst van samenwerkingen tussen beleggers en woningcorporaties. 

In Diemen bij het eindpunt van tram 9 werken bouwvakkers, met inachtneming van het corona-bouwprotocol, hard aan de bouw van het Sniepkwartier. In het toekomstige woonblok komt een combinatie van 106 sociale huurwoningen en 102 middeldure huurwoningen. De huizen krijgen verschillende woningindelingen waarvan de oppervlaktes variëren tussen de 50 m² tot 115 m².

Robbert van Dijk werkt voor de belegger van het Sniepkwartier en vertelt dat ze meer samenwerken met woningcorporaties. Het bouwproject van het Sniepkwartier is het grootste samenwerkingsproject tot nu toe. Voorheen bouwden vastgoedbeleggers of woningcorporaties zelfstandig hun eigen nieuwbouwwoningen.  

De institutionele beleggers en woningcorporaties kwamen elkaar tegen bij discussies en gesprekken over de toekomst van de stad. Daar ontdekten ze dat ze veel gemeen hebben. ‘Het mooie is, we hebben hetzelfde belang, we zijn er voor de langere termijn, we willen kwaliteit leveren en tevredenheid van huurders. Daarin weten we elkaar goed te vinden’, aldus van Dijk.

Institutionele vastgoedbeleggers zijn lange tijd betrokken bij de woningen die zij bouwen omdat zij geld uit bijvoorbeeld pensioenen beleggen. Zij investeren voor de lange termijn en verkopen hun nieuwbouwwoningen niet. Dit in tegenstelling tot commerciële vastgoedbeleggers die met geld van bijvoorbeeld particulieren hun nieuwbouwwoningen bouwen en op termijn de woningen ook weer verkopen. 

Toekomst van samenwerkingen

Met het oog op de crisis is de kans aanwezig dat commerciële vastgoedbeleggers de komende tijd minder nieuwbouw kunnen realiseren. Meer samenwerking tussen institutionele vastgoedbeleggers en woningcorporaties zou een oplossing kunnen zijn om betaalbare woningen te kunnen blijven bouwen. Institutionele vastgoedbeleggers zijn namelijk over het algemeen beter bestand tegen crises.

Jan van Barneveld werkt voor de woningcorporatie van het Sniepkwartier en hoopt op meer samenwerkingen. ‘De vraag naar woningen is er. Dus voor beleggers zijn woningen nog steeds een heel interessant beleggingsobject. Wat ons betreft slaan we meerjarig met diverse partijen de handen ineen.’

Belegger Robbert van Dijk over de toekomst van samenwerkingen tussen institutionele beleggers en woningcorporaties: ‘Ik denk dat in gebieden als Amsterdam waar een hoge woningnood is en een groot tekort aan woningen samenwerking zelfs een must is.’

Bouwer bezorgd over nieuwe opdrachten

De bouwer van het nieuwe wooncomplex is bezorgd over de toekomst van bouwopdrachten voor zijn bouwbedrijf. ‘Wij zijn altijd als bouw 'laatcyclisch'. Dat betekent dat we een crisis niet meteen merken, maar over acht tot tien maanden, dan kan het zomaar zijn dat bouwbedrijven te weinig werk hebben.’

‘Dus ik hoop dat partijen die kunnen investeren, die de financiële middelen hebben, dat zij blijven investeren zodat de bouw door kan gaan. Zodat we ook deze betaalbare woningen kunnen blijven bouwen voor de doelgroep die alleen maar toeneemt.’

Bovenstaand de aflevering van Bouw Woon Leef Kort over het Sniepkwartier.
Zie Bouw Woon Leef op TwitterFacebook en LinkedIn voor updates over de bouw ten tijde van corona.