Start van hoofdcontent

Stad

nl

Een erehaag voor Hans, want zelfs zijn moeder kan niet bij de uitvaart zijn

24 april 2020, 15.43 uur
Door Redactie · Foto: Erehaag bij afscheid van Hans de Breet

Een bijzondere uitvaart in Amstelveen vandaag. Daar namen vrienden, familie en buren afscheid van Hans de Breet (62). Noodgedwongen voor de deur van zijn huis, want bij de dienst kon maar een handjevol mensen zijn. 

Hans overleed vorige week vrij plotseling. Hij lag met corona op de intensive care in Amstelveen, maar het leek een stuk beter te gaan. Ineens kreeg hij vier herseninfarcten en werd niet meer wakker. 

Hans stond middenin het leven en had dus veel vrienden en familie, maar in deze tijden kan slechts een klein gezelschap aanwezig zijn bij een dienst.

Erehaag in plaats van uitvaart

Daarom had de familie iets verzonnen zodat ook de mensen die niet naar het rouwcentrum mochten wel afscheid konden nemen. Een erehaag. En daar kwamen enkele honderden mensen op af. 'Ik vind het toch mooi dat we dit zo kunnen doen', zegt een vriendin van de familie. 'Het is toch een beetje onmenselijk als je niet fatsoenlijk afscheid kan nemen.' 

AT5

Om iets na half elf kwam een gedecimeerde rouwstoet de straat ingereden. Onder applaus stonden ze even stil bij het huis van Hans. Daarna gingen vijfentwintig mensen door naar de uitvaart, terwijl de rest het moest doen met een livestream. 

Quote

'De hel waar ik nu doorheen ga, dat zou ik zelfs mijn ergste vijand niet wensen'

Jordy de breet, zoon van hans

'Dit was het mooiste wat je onder deze omstandigheden kan doen. Kippenvel', zeggen vrienden van de famillie. Dat wordt ook zo gevoeld door Jordy, de zoon van Hans. We spreken hem nog even vlak na de uitvaart. 'We hebben een grote familie en alleen de eerstegraads konden erbij zijn. Zelfs zijn eigen moeder (van 97) moest dit via een livestream volgen omdat ze niet in staat was om te komen. 

Ondanks de enorme steun die Jordy voelt heeft hij het wel heel zwaar met een afscheid waar maar zo weinig mensen konden komen. 'Laat dit dan ook een waarschuwing zijn. Iedereen kan dit overkomen, jong en oud. De hel waar ik nu doorheen ga, dat zou ik mijn ergste vijand niet wensen.'