Start van hoofdcontent

Cultuur

nl

Gemeente Amstelveen schiet Amsterdamse Bostheater te hulp

28 april 2020, 17.56 uur · Aangepast 28 april 2020, 18.18 uur · Door Redactie

De gemeente Amstelveen schiet het Amsterdamse Bostheater te hulp met een garantstelling van 45.000 euro. Het theater moet hiermee door de coronacrisis heen worden geloodst. 

Gemeente Amstelveen

Voor het theater is het nog onzeker of de tribune deze zomer kan worden gevuld, zelfs als de maatregelen na 1 juni worden versoepeld.

Het theater is voor 80 procent afhankelijk van inkomsten van het publiek. Daarnaast ontvangen zij subsidie van de gemeente Amsterdam en Amstelveen. De garantie vanuit Amstelveen wordt verleend vanuit het corona ondersteuningsfonds.

Aanpassingen

Het Amsterdamse Bostheater zou nu al grote verplichtingen aan moeten gaan en financieel moeten investeren om deze zomer voorstellingen te kunnen geven, onder andere voor de opbouw en de repetities. Daarnaast moeten er aanpassingen worden gedaan vanwege de anderhalve meter-maatregel.

Normaal gesproken beginnen de voorbereidingen op 1 mei, zodat de hoofdvoorstelling op 1 juli kan starten. Met de garantstelling van de gemeente kunnen de voorbereidingen nu op 1 juni worden gestart, als de rijksmaatregelen dit toelaten. In dat geval zou de eerste voorstelling op 1 augustus kunnen plaatsvinden.

'Vooruit kijken'

'Er is nog geen zicht op wanneer het Rijk de maatregelen voor de culturele sector kan versoepelen, maar het is belangrijk om vooruit te blijven kijken', zegt wethouder Herbert Raat van Kunst en Cultuur. Raat laat ook weten dat de garantstelling moet worden gezien als een verzekering tegen financiële tegenvallers. 

Het college verzocht het theater om indien mogelijk een tegenprestatie te leveren aan de inwoners aan Amstelveen. Het Bostheater heeft aangegeven deze suggestie te steunen en is bezig om een gratis voorstelling te ontwikkelen voor medewerkers met een cruciaal beroep in Amstelveen, zoals medisch personeel.