Start van hoofdcontent
nl

Huiselijk geweld tijdens de coronacrisis: 'De situatie is voor iedereen moeilijk'

4 mei 2020, 16.13 uur · Aangepast 19 januari 2021, 17.33 uur · Door Redactie

De lockdown duurt voort, en we weten nog niet voor hoe lang. Door de maatregelen zitten Amsterdammers nog steeds thuis. Daardoor kunnen er thuis problemen onstaan waarbij de spanningen hoog oplopen. Huiselijk geweld en kindermishandeling kunnen hierdoor toenemen.

AT5

Veilig Thuis krijgt maandelijks rond de 1000 meldingen. De officiële cijfers tonen nog geen stijging in het aantal meldingen van huiselijk geweld. Veilig Thuis houdt er rekening mee dat de meldingen wel zullen toenemen door de coronacrisis. Voorbijgangers kunnen dat wel begrijpen. 'Nou ja, je zit toch met zijn allen op een paar vierkante meter, dat gaat op een gegeven moment misschien irriteren hier en daar', aldus een vrouwelijke voorbijganger.

Een andere voorbijganger heeft hetzelfde idee. 'De woningen in Amsterdam zijn toch best klein, ik kan me voorstellen dat mensen weinig ruimte hebben en dat de spanningen dan op kunnen lopen', legt zij uit. 'Als kinderen voortdurend thuis zijn en op elkaars lip zitten denk ik dat de spanningen dan ook toenemen.' De kindertelefoon meldde tijdens de lockdown in het voorjaar van vorig jaar meer dan 500 telefoontjes per dag te krijgen. 

'De situatie is voor iedereen moeilijk, zeker voor gezinnen waar al problemen zijn.' Als het je thuis teveel dreigt te worden heeft Geert van Wesemael van Veilig Thuis een paar tips. 'Blijf in de dagstructuur, vind tijd en ruimte voor jezelf binnen je woning en ga wanneer mogelijk even naar buiten', vertelt hij.

Bel bij vermoedens van huiselijk geweld Veilig Thuis. Zij staan 24/7 klaar via de telefoon. Bel vooral ook als je twijfelt of advies wil. Dat kan ook anoniem. Bij acuut gevaar, bel altijd 112.

Kijk voor meer informatie op: amsterdam.nl/huiselijkgeweld

Veilig Thuis: 0800 -2000
Bij acuut gevaar: 112