Start van hoofdcontent

Politiek

nl

Huurders die door corona in geldproblemen komen krijgen hulp

12 mei 2020, 16.55 uur · Aangepast 12 mei 2020, 18.03 uur · Door Redactie

De gemeente gaat intensiever samenwerken met woningcorporaties en maatschappelijke dienstverleners om te voorkomen dat de coronacrisis grote financiële problemen veroorzaakt bij huurders. 'De coronacrisis heeft grote gevolgen voor veel huurders die (een deel) van hun inkomen zijn verloren', zegt Armoede-wethouder Marjolein Moorman. 'Het is enorm van belang dat we huurders juist in deze zware periode niet in de steek laten en ze zo vroeg mogelijk helpen.' Bij de gemeente is al bekend dat zo'n 1100 huurders problemen hebben om de huur te betalen.

AT5 / Luuk Koenen

Hulpaanbod

Bij de corona-aanpak zal iedere huurder die een (dreigende) financiële betalingsachterstand heeft een hulpaanbod krijgen, dat kan een overbruggingsperiode zijn tot bijvoorbeeld de uitbetaling van een inkomensregeling met de overheid binnen is. 

Volgens de gemeente is de intensieve samenwerking 'hoognodig'. Tot nu toe hebben dus 1100 huurders van woningen en ook 1500 huurders van bedrijfspanden zich gemeld wegens dreigende huurachterstanden door wegvallende inkomsten.

Een groot deel van deze groep kan waarschijnlijk ook aanspraak maken op inkomensregelingen en tegemoetkomingen van de overheid.

De gemeente, wooncorporaties en andere dienstverleners werken al langer samen om financiële problemen bij huurders aan te pakken. Maar deze aanpak wordt tijdens de coronacrisis dus geïntensiveerd.