Start van hoofdcontent

Stad

nl

Dolfijn Zafar na reddingsoperaties toch overleden

13 mei 2020, 09.57 uur · Aangepast 13 mei 2020, 18.53 uur · Door Redactie

SOS Dolfijn komt vandaag met triest nieuws. Na verschillende reddingsoperaties is de inmiddels beroemde dolfijn Zafar toch overleden. Hij spoelde gisteren aan op het strand van Wijk aan Zee. Een aanvaring met een schip lijkt het dier fataal geworden te zijn  

Alwin Borhem

De tuimelaar volgde enige tijd het vrachtschip Tres Hombres. Voor de Franse westkust kreeg de bemanning gezelschap van het dier, dat het schip sindsdien bleef volgen. Uiteindelijk kwam hij daardoor in de Amsterdamse haven terecht.

Zijn gezelschap werd op prijs gesteld, maar voor de gezondheid van het dier was het niet goed om te lang in de haven te blijven. SOS Dolfijn deed er daarom alles aan om hem in veiliger vaarwater te brengen.

Lastige operatie 

Dat bleek een lastige operatie. De eerste reddingspogingen mislukten dan ook. Na een drie uur durende actie, slaagde de stichting er tenslotte in om de tuimelaar via IJmuiden naar de Noordzee te brengen.

Maar gisteravond kreeg SOS Dolfijn een verdrietig telefoontje: er bleek een dode dolfijn aangespoeld te zijn. Na het bekijken van beeldmateriaal ontdekten medewerkers al snel dat het om Zafar ging.

Doodsoorzaak

Vanochtend is de dolfijn van het strand gehaald. Het lijkt erop dat het dier nog maar kort dood is, meldt SOS Dolfijn. SOS Dolfijn zegt 'zeer aangedaan te zijn door dit verdrietige nieuws'. 

De dolfijn is naar de Universiteit van Utrecht gebracht, waar hij onderzocht wordt. De eerste resultaten wijzen op een aanvaring met een schip, meldt het Utrechtse DUIC. Het zou verklaren waarom de staartvin van de dolfijn geamputeerd was. Volgens onderzoeker Lonneke IJsseldijk van de Universiteit Utrecht (UU), verkeerde het dier verder in normale voedingstoestand.