Whatsapp

CPO Sciencepark: persoonlijk wonen tussen universiteitsgebouwen

22 mei 2020, 17.18 uur · Door Redactie

Het CPO Sciencepark in Oost is in opdracht van de bewoners zelf tot stand is gekomen. CPO staat voor Collectief Particulier Opdrachtgeverschap. Dit levert vaak betaalbare en bijzondere woningen op. In dit geval resulteerde het in een opengewerkt blok, dat zich op een sokkel naar boven verbreedt in een draai.

Een buurman is erg blij met hoe het gebouw in de omgeving past. Ook het feit dat de bewoners zelf hebben gewerkt aan het ontwerp vindt hij bewonderenswaardig. 'Ze hebben er iets heel bijzonders van gemaakt.', zegt hij.

Het ontwerp van het gebouw was een uitdagende klus. Vanwege de ligging aan een dijk moest het aan extra voorwaarden van het waterschap voldoen. Daarnaast ligt het gebouw aan een toegangsweg naar de ringweg met bijbehorende geluidsoverlast en waren er strenge eisen op het gebied van duurzaamheid.

Voor en door de buurt

Miriam Spierings is één van de bewoners van CPO Sciencepark. 'Het project is geïnitieerd door mensen die al in Oost en Watergraafsmeer woonden en graag ruimer en duurzamer wilde wonen met licht en buitenruimtes. Al heel snel is er een architect bijgekomen die heeft geluisterd naar wat wij wilden en daar een heel mooi ontwerp van gemaakt.', vertelt Spierings.

Omdat het complex omgeven is door hoge gebouwen moest een manier gevonden worden om daglicht te behouden. Dat probleem loste architect Atelier van Wengerden op door de verschillende lagen te laten verspringen, zodat alle woningen zonlicht vangen.

Zuiderkerkprijs

Onlangs won CPO Sciencepark de Zuiderkerkprijs, een onderscheiding voor het beste woningbouwproject van het afgelopen jaar.

Is dit jouw favoriete project? Breng dan je stem uit op nieuwbouwprijs.nl.

Whatsapp