Start van hoofdcontent

Cultuur

nl

Illegaal geplaatst beeld van Martin Luther King mag blijven staan

9 juni 2020, 20.09 uur · Door Redactie

Het bronzen beeld van Martin Luther King dat kunstenares Airco Caravan begin dit jaar plaatste in het naar de voorman van de burgerrechtenbeweging vernoemde park in Zuid, mag daar blijven staan. Stadsdeel Zuid was niet blij met de illegale actie, maar bindt nu toch in.

Jasper van Schravendijk

Uit de beantwoording van vragen van SP-raadslid Tiers Bakker blijkt dat het stadsdeel Airco Caravan (pseudoniem van Maria Koning) nog wel een brief gestuurd heeft waarin stond dat de kunstenares verantwoordelijk was voor eventuele schade aan en veroorzaakt door het beeld.

Draagvlak voor beeld nodig

Het stadsdeel was wel op de hoogte van de wens van Airco Caravan om een groot beeld in het park te plaatsen. Maar omdat het om een beeltenis van Martin Luther King ging, vond het stadsdeel het belangrijk dat er meer draagvlak voor het beeld zou zijn.

In het antwoord op de vragen van Bakker schrijft het stadsbestuur: 'Mede omdat sinds de plaatsing van het grote bronzen beeld van Martin Luther King geen negatieve signalen uit de maatschappij zijn ontvangen, heeft stadsdeel Zuid besloten het beeld vooralsnog op de huidige locatie in het Martin Luther Kingpark te laten staan.'

AT5 sprak met Airco Caravan de ochtend nadat zij het beeld plaatste, die reportage kijk je hier terug:

AT5