Start van hoofdcontent

Stad

nl

Muurschildering in Noord laat slachtoffers van anti-zwart geweld zien

12 juni 2020, 20.00 uur · Aangepast 13 juni 2020, 13.34 uur · Door Redactie

Op een muur bij de Tolhuistuin in Noord staan vijf portretten afgebeeld van slachtoffers uit Nederland en de Verenigde Staten, die te maken kregen met racistisch geweld. De schildering is onderdeel van het project 'Verdedig Noord', in samenwerking met United Painting.

AT5

Van links naar rechts zijn tot nu toe  Mitch Henriquez, Kerwin Duinmeijer, George Floyd, Tomy Holten en Sandra Bland afgebeeld.

Portretten

Het gaat om een initiatief van onder meer Massih Hutak (Verdedig Noord). De organisatie Black Archives denkt ondertussen mee over welke personen er een plek krijgen op de muur. En illustration designer Hedy Tjin werd ingeschakeld om de portretten te maken. 

'Aan de rechterkant ben ik nu bezig met Breonna Taylor en Philando Castile. We gaan nog even overleggen welke personen we aan de rechterkant gaan plaatsen,' vertelt de illustrator. 

'Je moet het wel durven'

Eigenlijk zouden er portretten van belangrijke Noorderlingen op de muur worden afgebeeld. Maar Hutak besloot dat hij nu eerst iets met dit thema wilde doen. 'Ik voelde daar heel erg voor. En iedereen zei ja.'

Ook de Tolhuistuin schaarde zich achter het initiatief. 'We hebben daar geluk mee, want dat moet je wel durven. Zij stonden daar ook helemaal achter en hebben ons volledige vrijheid gegeven.'

'Niet groot genoeg'

Illustration designer Tjin is van plan om de komende tijd de schildering nog verder uit te breiden. Al is de muur volgens haar eigenlijk niet groot genoeg om iedereen vast te leggen die erop zou moeten staan.