Start van hoofdcontent

Stad

nl

Mode-opleiding HvA stelt diversiteitscoördinator aan na ophef over racisme

15 juni 2020, 13.58 uur · Aangepast 15 juni 2020, 14.16 uur
Door Redactie · Foto: Google Maps

Het Amsterdam Fashion Institute (Amfi) van de Hogeschool van Amsterdam gaat een diversiteitscoördinator aanstellen, nadat verschillende (oud-)studenten zich hebben uitgesproken over discriminatie. Sommige studenten zouden hun opleiding vanwege de aanhoudende ongelijke behandeling hebben verlaten.

'De recente gebeurtenissen hebben ons doen inzien dat er echt iets moet veranderen', zegt Amfi-directeur Dirk Reynders tegen online magazine HvanA. Meerdere studenten en oud-studenten zeggen dat zij zich jarenlang gediscrimineerd voelden op hun opleiding.

Powerpoint-presentatie

Als voorbeeld wordt een Powerpoint-presentatie genoemd die vol zou staan met afbeeldingen van zwarte mannen in lendendoekjes en met pijl en boog. De eerstejaars studenten zouden daarin worden opgeroepen om als 'jagers en verzamelaars' op zoek te gaan naar informatie in de bibliotheek.

Volgens verschillende studenten gebeurden er vaker racistische incidenten, maar kregen de meldingen geen gevolg. Klachten bij mentoren, vertrouwenspersonen of de examencommissie zouden niet of nauwelijks zijn behandeld.

'Klachten nauwelijks behandeld' 

Tijdens een les zou een docent Zuidoost een 'ghetto' hebben genoemd waar de studenten dit jaar 'gelukkig' geen opdracht hoeven te maken. In andere colleges zou herhaaldelijk het n-woord worden gebruikt. Een oud-docent, die vijfentwintig jaar lesgaf op Amfi, spreekt van een zwijgcultuur. Volgens haar weet Amfi al jaren van de problemen.

Reynders: 'Graag willen wij de studenten, docenten en medewerkers er nog meer bij betrekken om samen te bouwen aan een inclusieve opleiding door mee te werken aan het organiseren van events en ontwikkeltrajecten die nodig zijn om deze ambitie te verwezenlijken. Dit onderwerp is urgenter dan ooit.'

Kritiek

Begin deze maand kreeg de opleiding flink wat kritiek op Instagram, nadat het een zwarte foto had geplaatst naar aanleiding van Black Out Tuesday.

Ken of ben je iemand die ervaring heeft met racisme bij Amfi? Stuur dan een e-mail naar [email protected].