Start van hoofdcontent

Politiek

nl

Weesperstraat krijgt verkeersknip in strijd tegen de auto

23 juni 2020, 17.30 uur · Aangepast 23 juni 2020, 19.11 uur · Door Redactie

Doorgaand verkeer over de Weesperstraat zal begin volgend jaar voor in ieder geval twee maanden een andere route moeten kiezen. In februari en maart wordt er, bij wijze van proef, een knip toegepast, waardoor een rechtstreekse verbinding tussen de drukke Wibautstraat en de IJtunnel verdwijnt.

Ter hoogte van de L.H. Sarlouisbrug, bij de Nieuwe Keizersgracht, komt straks een blokkade te staan en kunnen automobilisten, vrachtwagenchauffeurs en motorrijders niet meer verder. Een dergelijke knip werd eerder gemaakt op de straat Amstel bij het Muntplein en op de Plantage Middenlaan. De proef op de Weesperstraat is onderdeel van de plannen van het huidige college van burgemeester en wethouders om de stad autoluw te maken.

Vier andere knippen tegen sluipverkeer

Om te voorkomen dat straten rondom de knip overspoeld raken door sluipverkeer worden op vier andere locaties ook knippen gezet: op de Anne Frankstraat, de Wittenburgergracht, het Entrepotdok en de Hoogte Kadijk. Bestemmingsverkeer kan nog overal komen. De knippen gaan niet gelden voor openbaar vervoer en de hulpdiensten, die kunnen nog steeds doorrijden.

Op onderstaand kaartje staan de plekken van de verkeersknippen aangegeven.

Gemeente Amsterdam

In een brief aan de gemeenteraad schrijft Verkeerswethouder Dijksma dat er voorafgaand aan de proef nog een kentekenonderzoek uitgevoerd moet worden. Dat onderzoek zou eigenlijk al in het voorjaar hebben plaatsgevonden, maar door de coronacrisis liepen de verkeersstromen zo drastisch terug, dat een dergelijk onderzoek niet representatief geweest zou zijn. Het kentekenonderzoek wordt daarom naar verwachting in het najaar uitgevoerd.

Definitieve afsluiting

De proef met de knip op de Weesperstraat wordt dan in februari en maart van het komend jaar gehouden en dat is vlak voordat het groot onderhoud aan de Piet Heintunnel begint. Met de proef wordt onderzocht wat de effecten van de afsluiting van de Weesperstraat zijn op verkeer, luchtkwaliteit en leefbaarheid. Mocht het stadsbestuur vinden dat de uitkomsten van de proef een succes zijn, dan volgt later mogelijk een definitieve afsluiting.

Quote

'Automobilisten zijn geen tweederangs Amsterdammers'

Stijn Nijssen, duoraadslid VVD

De VVD heeft al aangegeven tegen de proef te zijn. 'Met het afsluiten van de Weesperstraat knijpt dit college een cruciale verkeersader van Amsterdam dicht', zo reageert duoraadslid Stijn Nijssen. Juist in tijden van corona moet de stad bereikbaar blijven, vindt hij. 'Bovendien zijn automobilisten geen tweederangs Amsterdammers'

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938